Un Maybach 62 second-hand

Un Maybach 62 second-hand

Oriunde ai fi, nu vei rămâne neobservat

Maybach 62, a fost una din masinile verificate de curand de catre noi.  Este limuzina care va rămâne un reper în industria constructoare de automobile prin eleganță, putere și robustețe. O „vitrina tehnologica”  care a fost râvnită  de catre cei  dispusi să investesacă o avere intr-o masina care transmite un tuturor pe oriunde trece un mesaj clar despre proprietar sau cel care sta pe bancheta din spate: ,,hei, sunt o persoana importanta! ”

Da, este mașina care impune respect și îți atrage atenția că ești în proximitatea unei personalități cu gusturi rafinate și cu mult capital.

Despre această mașină am să vă povestesc și eu, din perspectiva criticului care este însărcinat să verifice calitatea și funcționalitatea a cam orice are un motor și patru roți.

Deși inițial am fost reținut în a scrie despre Maybach 62, deorece e o mașină total irelevantă pentru 99% dintre noi, m-am gândit că ar putea fi o poveste interesantă pentru entuziaștii auto care urmăresc pagina.  De ce nu, poate chiar va inspira pe cineva, căruia destinul îl va dărui un statut social nobil, iar această mașină ar putea fi un ,,must” in planurile de viitor.

Plăcerea de a savura sublimul

Un iubitor de mașini se va uita la Maybach 62 așa cum se uită un pictor la Gioconda lui Leonardo da Vinci. Și nu exagerez, analizată atent, orice detaliu al acestei mașini este impresionant, pornind de la nume, simboluri, calitatea materialelor și până la felul în care a fost gândită să-și transporte importantii pasageri.

Anii 2000 regasesc zona producătorilor de vehicule ultra-lux in mare forfota. BMW cumpără Rolls Royce, iar VW-Audi cumpărau Bentley. Pentru a fi în cărți în această zona ultra exclusivistă, cei de la Mercedes reînvie un brand pe care l-au moștenit. Vor readuce la viață un nume cu o enormă rezonanță în lumea vehiculelor de ultra-lux, cu o vechime de mai bine de un secol. MAYBACH!

Au procedat întru totul asa cum spune mai noul deziderat al acestui brand, călăuziți de dictonul: „Das Allerbeste aus dem Allerbesten zu erschaffen” sau pe românește: „ Creați tot ce este mai bun din tot ce este mai bun.”

Conceput pe o tradiție a performaței și eleganței

În 2002 s-a lansat Maybach 57 si Maybach 62, W240, respectiv V240, două limuzine mai luxoase și mai avansate tehnogic chiar si decât legendarul S-Klasse Pullman. Numarul 57 si 62 reprezintă lungimea mașinii, adica 5,7 respectiv 6,2 metri. Varianta ,,scurtă” are un bias către șofer, în timp ce 62 este o masină destinata exclusiv celor care vor să călătoarească pe locurile din spate. Platforma folosită a fost cea a S-ului W140, o platforma care deși era învechită, s-a ,,îndesat” cu foarte multă tehnologie nouă.
Practic tot ce aveau cei de la Mercedes mai bun de oferit.

De exemplu, cutia de viteze 5G-Tronic primește același convertizor de cuplu cu CLK DTM, iar grupul de valve vine tot din zona super sportivelor, este cel furnizat de AMG și pentru SLR Mclaren. W140-ul, deși produs între 1991 și 1998, este un concept ale cărui baze au fost puse cu mult înainte, undeva pe la mijlocul anilor 80.

O demonstrație de forță în câteva cuvinte

Maybach-ul împrumută puntea spate multi-link al lui W140 cât și cea față double wisbone, plus multe elemente stilistice și de design. Astăzi utilizarea unei platforme atât de vechi nu ar mai fi posibilă, tehnica folosită atunci, astazi pare oarecum simplă. Au putut face asta fiindcă industria auto funcționa cu totul altfel, nu aveam motoare electrice, iar mașinile nu aveau nici cea mai mică legătură cu un smartphone. Nu era despre mărimea bateriei sau a ecranului ori despre cum arată și cum se mișcă aplicațiile.

Noul motor dedicat Maybach-ului, M285 are la baza ,,flagship-ul” anilor 90-2000, al celor de la Mercedes, motorul M-120, în varianta supraalimetată dedicate pe atunci exclusiv modelului CL. Modelul verificat de noi, 62-ul, este dotat cu un motor de 5.5l Twin Turbo V12, care dezvoltă o putere de 550 de CP și 900 de Nm, capabil să propulseze monstrul de 2.800 de kilograme în 5,1 secunde până la 100 de kilometri pe oră.

Cifre absolut impresionante.

De fapt orice cifră legată de mașina aceasta este în afara sferei normalului, dacă ne raportăm la o mașina de volum. A costat între 350 si 500 de mii de euro, are 6,2 metri lungime, un rezervor de 100 de litri, două circuite de frânare cu câte doi etrieri pe fiecare roată față, , 2 litri de lichid de frână, in circuitul de climatizare sunt necesari 2,1 litri de freon, incarcarea este asigurata de un enorm alternator de 610Ah răcit cu apă, 1,9 litri de ulei hidraulic în diferențialul spate, 1,5 litri de lichid servodirecție, o curea de transmisie 10 pk și 24 de bujii. Esapamentul are 112 mm, aproximativ cât a unui camion. Cred că este suficient de sugetiv despre ce vorbim.

Deși în cei 10 ani de producție a fost fabricat doar acasă, la Sindelfingen, numărul unităților vândute în Germania a fost unul modest.

Istoria „bijuteriei” noastre

Mașina verificată de noi a ieșit de pe poarta fabricii în 2005 și a plecat în Rusia, spre o foarte cunoscută persoană publică, întorcându-se în patria mamă în anul 2018, la o altă cunoscută personalitate și care anul acesta a decis s-o pună la vânzare.

Bolidul a avut parte de o întretinere exemplară, doar la Mercedes, la standarde Maybach.

Deși are doar 147.000 de kilometri, timpul se pare că nu iartă pe nimeni. Nici chiar pe acele bijuterii tehnice întreținute exemplar și construite din cele mai bune materiale pe care le avea la dispozitie industria la acel moment.

Fiabilitate peste medie?

Motorul și cutia functionează ireprosabil, dar catalizatoarele urmează a fi înlocuite de către viitorul proprietar. Se putea observa clar pe diagnoza că oricât aș fi încercat să le încălzesc valorile erau departe de cele normale. De fapt și-ar fi dat seama de asta orice om care nu are nasul înfundat.

Amortizorul de vibrații al casetei de direcție curge, iar caseta de direcție ,,umezește” și ea la ambele capete. Mașina a fost revopsită integral, iar voseaua a început să înflorească în multe zone, cu toate ca vorbim de suprafete care sunt majoritar din aluminiu. Analizată la centimetru se pot observa și multe ciobituri. Mașina necesită revopsire integrală. Dedesupt destul de dezamagitor. Mașina a fost bine pregătită pentru iarnă, ceară în cavități, bine terosonată, dar cu toate astea, petele de rugină sunt prezente pe suprafețe mari. După tragerul din față și câteva elemente de tablă se putea observa și urmele unui ușor accident, dar nimic important însă.

Interiorul, un paradis ce necesită mici retușuri

La interior pielea arată încă bine, toată colecția de butoane, reglaje, masaje, intercom-ul, toate se află în stare perfectă de funncționare. Totul se prezintă bine, mai puțin suportul de telefon disponibil locurilor din față, care este spart și mecanismul capacului la torpedou care este si el nefuncțional. În mare, mașina este impresionant de solidă.

 

Articulațiile, arată perfect si la fel ca suspensia pneumatică și-au păstrat aceeași functionare, de o silentiozitate rar întalnită, iar felul în care se închid portierele, sunetul motorului V12, toate sunt vii, acolo… Dar nimeni si nimic nu poate fi perfect.

Un Maybach 62 second-hand

Pentru a o readuce în condiția pe care această bijuterie o merită, mai sunt necesare investiții de aproximativ 30.000 de euro.  Evident, orice cent merită – vorbim de o operă de artă în domeniul construcțiilor de mașini.

 

by Alex Damian