Verificare Audi A6 C7 3.0TDI Quattro

Verificare Audi A6 C7 3.0TDI Quattro

Audi A6 C7 3.0TDI Quattro, probleme putine dar costisitoare

Joi dimineața uzitându-mă pe starea vremii, îmi făceam bucuros planuri pentru sâmbătă. Singura dilemă pe care o mai aveam era dacă voi face o alergare lungă sau o tura cu bicicleta, foarte lungă.

Dar dacă luam în considerare dictonul: „socoteala de acasă, nu se potrivește cu cea din târg”, planurile mele au fost radical schimbate de un mail pe care l-am primit după orele prânzului.

Dilema transformată în certitudine

Sâmbătă, la ora 5, dimineață mi-am pus bagajele în portbagaj și am plecat spre Berlin, unde aveam să verific un Audi A6 C7 3.0TDI Quattro, an de fabricație 2015, cu doar 76.000 de kilometri.

Ajuns la ora 9:20 în parcul unde aveam să văd mașina, a trebuit să-mi fac o ora somnul de frumusețe pe un scaun de la recepție, până când primul om de la vânzări a venit la serviciu și mi-a dat cheia.

O mașină cu potențial

Am ajuns la mașina și tot ce pot să spun e ca m-a încântat. La primul contact vizual mașina arăta foarte bine, impecabil aș spune.

Deși are un design sobru și destul de banal, iar modelul are deja 10 ani de la apariție, eu cred ca este o limuzina care se încadrează încă forte bine în peisaj, având un design  oarecum atemporal.

Alt lucru care m-a încântat este pachetul pe care mașina asta îl oferă.

3.0TDI de 218CP, cutie 7 trepte S-Tronic

Avem un motor ,3.0TDI de 218CP, cutie 7 trepte S-Tronic sistem de tracțiune integrală cu diferențial central Torsen, suspensii pneumatice, iar la interior, în afară de trapă, are cam tot. Piele, scaune încălzite, bancheta, încălzita, ACC head-up display, Lane Assist, deci cam tot ce ți-ai putea dori.

 

Deși nu sunt mare fan al A6-lui C7, pachetul asta este complet! Format dintr-un puternic motor V6, o transmisie capabila și imbatabilul sistem de tracțiune integrală Quattro transformă mașina asta într-o bombă.

Ce mă surprinde

Ar fi fost cireașă de pe tort dacă la fel ca și în cazul motorizării BiTDI de 320 de CP și 340 de CP am fi primit și aici ,,regina transmisiilor” în clasa premium, cutia ZF8HP. Dar nu, aici trebuie să ne mulțumim cu un STronic cu 7 trepte.

Cred că la niciun alt model de clasa mare diferența între modele de baza și cele de top nu este atât de mare. Între un A6 echipat cu un 2.0TDI Ultra cu 190 de CP și tracțiune față nu exista nicio legătură, decât cea evidentă de design cu cea V6, echipată cu tracțiune Quattro. Accelerațiile,  comportamentul subvirator în viraje, aș risca să spun chiar  caracterul, sunt ale unor mașini total diferite care doar împart aceeași caroserie.

O verificare cu emoții

Revenind la mașina noastră, odată ce am început verificarea observat câteva parți revopsite bine, fără kit sau diferențe de nunta. Profi!

Capota fără ciobituri, parbrizul schimbat în 2018 perfect clar, deloc sablat. Frânele originale la acest număr de kilometri și un filtru de particule ușor încărcat ne duc cu gândul la o mașină exploatata blând, dar preponderent urban pe distante scurte.

La pornirea motorului am înghițit în sec! Un zgomot metalic se auzea în zona cilindrului 1 și în primul minut de funcționare eram aproape convins ca motorul are o bătaie de piston. De ,,fenomenul” asta m-am mai lovit la V6-le de trei litri de după 2015. In service au venit chiar și cu probleme la linie, deși aveau rulaje sub 200000km.

M-am ajutat de un stetoscop

După ce m-am ajutat de un stetoscop și un de un vânzător care mi-a ținut turația constanta am putut determina clar sursa zgomotului. M-am mai liniștit, era ,,eterna bătaie de lanț” .

Trecând mai departe cu verificarea tot ce am mai găsit ăn neregulă  au fost un burduf la caseta de direcție rupt, frâne față și spate de înlocuit și o anvelopa strâmbă.

Deși rupt axul la caseta nu era încă ,,spăla”, sau foarte murdar, deci caseta nu era încă compromisă.

În test drive totul a fost la superlativ. Deși are doar 218CP mașina accelerează fulminant, cutia schimba lin, fără trepidații sau ezitări, iar experiența este sublimă pe virajele abordate în forță. Chiar dacă este o ,,sufragerie” de 1,7 tone, mașina se comportă ca  un cart. Controlul la limită este total.

 Verificare Audi A6 C7 3.0TDI Quattro,  decizia finală

În concluzie, mașina nu este de lăsat, dar prețul este piperat. La cei 28.000 de euro se mai adaugă pentru inlocuire distribuție, anvelope de iarnă, schimb de lichide inclusiv în cutie, frâne față și spate. Incă aproximativ 3.500 de euro.

Costul de peste 30.000 de euro pentru o mașina din anul 2015 l-a făcut pe clientul nostru să fie rezervat.

By Alex Damian