Mercedes E400d 4Matic

Mercedes E400d 4Matic

În general după foarte multele limuzine și SUV-uri nemțești pe care le conduc, indiferent de caii pe care îi au sub capotă, concluzia este în general aceeași: meh! altă sufragerie pe roti…

Și nu vreau să  insinuez că nu-mi plac sau că am ceva cu mașinile premium germane, doar că limuzinele premium în general, nu sunt acel gen de mașină care să-mi atingă ,,coarda sensibilă”, așteptările și nevoile mele de la o mașină sunt cu totul altele.

Cei care au mai ,,răsfoit” blogul știu părerea mea cu privire la limuzinele din clasa mare, G30-ul în variantele cu 6 și 8 cilindri este suveran! Sau cel puțin era, până acum vreo două săptămâni când plin de surprindere vă spuneam pe Facebook că am verificat la Berlin un Mercedes E400d 4Matic, an de fabricație 2019, cu 115.000 de kilometrii parcurși. Adică un E-Klasse echipat cu minunăția de motor OM656 DE29 LA în cea mai  potentă iterație a lui: 2.925 de cm³, Biturbo, 340 de CP și 700 Nm, cuplat la o cutie de viteze 9G Tronic asezat pe suspensii Airmatic.

Să începem povestea

Am verificat până astăzi cam toate variantele de motorizare ale W213-ului, inclusiv AMG-urile și nu mă declar neapărat fan. Personal găsesc mai atrăgător designul mai conservator al W212-lui și mi se pare că are un interior mai calitativ decât noul model.

Tehnologic diferențe majore nu găsim, structural mașina este cam aceeași. O protecție frontală la impact mai bună, o serie de motoare noi și este mult mai ,,digitalizat”. Avem doua tablete imense și interesantul sistem de operare MBUX, care întâmplător sau nu este conceput în Romania, la Cluj. Deși îl găsesc ca fiind mult prea stufos, are o fluență deosebită și pare cel puțin mai interesant decât ce oferă concurența la ora actuală.

Un motor cu o putere copleșitoare

Marea mea curiozitate era legată de acest nou motor, care cel puțin pe hârtie are niște valori impresionante. Este cel mai puternic motor diesel pe care Mercedes l-a oferit vreodată pe un turism de serie. Așa cum probabil știți, în anul 2018 Mercedes a înlocuit vechiul V6, OM654 cu OM656 –  care are 6 cilindri în linie, 2.952 de cm³, 340 de CP și este disponibili între 3.600 și 4.400 de rpm. Livrează un imens cuplu de 700 Nm de la 1.200 de rpm până la 3.400 de rpm. Puterea asta enormă este transmisă la roși cu ajutorul cutiei 9G Tronic, care propulsează bolidul de la 0-100 de kilometri pe oră în doar 4.8 secunde și atinge o viteză maxima de 250 de kilometri pe oră.

Dacă te-ai gândit vreun moment  că Mercedes a trecut de la V6 la 6 în linie de dragul tradiției, la ceea ce a însemnat W124, ultimul model echipat cu motor 6 in linie, să știi că nu este așa. Au făcut-o bineînțeles din rațiuni legate de scădere a costului de producție. Împărățind aceeași  arhitectură a blocului și ale softului, cu motoarele 4 în linie, asta făcând posibilă și construcția pe aceeași linie de producție.

Secretul „bestiei” E400d 4Matic

Valorile astea de putere și de performanța, plus echilibrarea aproape perfectă au fost obținute cu ajutorul unor inovații tehnologice despre care ar fi foarte mult de povestit. Acum prezint câteva, promit că voi aborda această temă într-un nou articol.

În mare, noutățile aduse față de bătrânul V6 OM654 ar fi:

  • Tehnologia Nanoslide la nivelul cilindrilor, care contribuie la reducerea fricțiunii cu 50%, prin introducerea unui aliaj de carbon și oțel, care-l înlocuiește pe cel de oțel și fontă de pe clasicul V6.
  • Aliajul pistoanelor, care nu mai sunt din alumiuniu și au fost înlocuite cu unele din oțel. Chiar dacă oțelul este mai greu ca aluminiul și are o duritate crescută a materialului, inginerii au reușit o construcție mai compactă ceea ce a dus implicit și la o scadere notabilă a greutății pistoanelor. Un alt avanataj notabil al oțelului este dată de coeficientul de dilatare mai redus la temperaturi înalte fața de de aluminiu. O dilatare mai redusă duce la o un contact mai redus a ,,fustei” pistonului cu cilindrul și implicit o uzură mai mică.
  • Camtronic – variable lift control, sistemul de distribuție variabilă de deschidere a supapelor de evacuare. Deși este un sistem des întâlnit la motoarele pe benzina, la cele diesel a fost o premieră. Dacă te-ai întrebat, cum poate avea valorile alea de cuplu și putere enorme pe un interval atât de larg de turații, atât jos cât și în ture foarte înalte pentru un diesel, să știi că acest Camtronic este secretul.
  • O altă noutate absolută pentru un motor diesel care echipează un turism, este utilizarea ,,Stepped-bowl combustion process”. Este un proces de combustie și împărțire a timpilor de injecție cu rezultate notabile în diminuarea funiginii, monoxidului de carbon și a hidrocarburilor nearse rezultate în urma procesului de combustie. Această reducere este posibilă datorită unei turbionări controlate a amestecului dată de forma scobită a capului pistonului și nu în ultimul rând prin utilizarea unor injectoare piezo, care permit o fracționare a cantității de combustibil livrate controlat pe timp de injecție, cât și a unghiului de pulverizare. Practic injectorul are capacitatea de a pulveriza motorina strict pe zonele mai fierbinți.
  • Deși mai sunt multe de povestit, țin să mai precizez doar că si sistemul de gestionare a temperaturii aerului din admisie este unul special iar sistemul common rail de generația a patra, care foloseste injectoare cu opt orificii.

Magia care fascinează

Dar toate astea nu se observă cu ușurință, ceea ce iese în evidență din primii metri parcurși cu mașina asta este sistemul ,,two stage turbocharging”.

În iterația de 340 de CP, cea cu care vine echipată mașina pe care am verificat-o, OM 656 este echipat cu doua turbine poziționate în serie. Una mică cu geometrie variabilă și inerție redusă și cea de-a doua mai mare cu geometrie fixă.  În sarcini reduse, de la 1.200 de rpm funcționează doar turbina mică, dar pe măsură ce turația crește palele de ghidare a geometriei variabile se închid permițând o creștere a vitezei gazelor de evacuare și implicit o creștere a presiunii de boost până în momentul în care acea presiune este eliberată controlat printr-o vană acționată electric în turbina mare.

Am simțit magia în care sistemul a fost setat de la primii metri parcurși. În modul sport turația  de mers în gol al motorului se ridică la 1.000 de rpm făcând ca imensa valoare de cuplu să fie disponibilă practic instantaneu, la plecarea de pe loc.

De fapt, în oraș utilizarea modului sport este efectiv stresantă, reacțiile mașinii la atingerea accelerației fiind efectiv „sălbatice”.

Trecut pe modul confort experiența de condus se apropie de a unui Citroen echipat cu sistemul Hydractive, adică te poarta pe același ,,covor fermecat”, dar cu un plus de fermitate.

Fostul suveran G30, făurit să facă altceva

BMW-ul nu știe să facă asta, poate pentru că se vrea a fi ,,despre altceva”.  Pe G30 nu este disponibilă suspensia pneumatică, ci doar sistemul Adaptive Drive, care reglează tăria și răspunsul amortizoarelor. Chiar cu modul confort activat suspensia continua să scuture pe denivelări scurte, iar la trecerea peste liniile de tramvai sau denivelări mai pronunțate  zgomotele perceptibile în habitaclu sunt mai puternice.

Lupta pentru supremație

Atât șasiul Mercedes-ului W213 cât și cel al BMW-ului G30 au o impresionantă rigiditate torsională, undeva la 30.000  de Nm/° .

Dacă BMW-ul se simte mai solid și chiar mult mai stabil la limită, avand tot tractiune integrala, Mercedesul are un caracter neutru în viraje dar este aspru penalizat de greutatea sa foarte mare, 1,905 kilograme gol. La virajele lungi abordate în forță mașina încet, încet, dar predictibil, tinde să iasă afara în virtutea inerției. BMW-ul e pe sine!

Detronarea, pe autostradă

Superioritatea Mercedes-ului s-a arătat într-un loc unde nu m-aș fi așteptat. Pe autostrada! La un test-drive pe o autostrada pe lângă Berlin, fiind  weekend, dimineața, E-ul a  avut spatiu arhisuficient  să mă  surprinda de forța cu care accelerează dupa 180 de kilometri la oră.

De la această viteză în sus, BMW-ul pare că începe să se lupte cu rezistenta aerului, în timp ce Benz-ul poate împinge cu aceeași brutalitate înfricoșătoare. Nu știu până la ce viteza o poate face, pentru că la 220 de kilometri pe oră am luat piciorul din accelerație, în timp ce „bestia” nu dădea vreun semn că s-ar poticni.

😊Anexe

Mercedes E400d 4Matic, verificat si cumparat
Altceva ce mai pot spune despre „mașinuța” noastră, e că se afla în  ton cu majoritatea mașinilor, pe care din ce în ce mai greu reușim să le găsim. NU avem părți revopsite sau scurgeri și nici anvelope uzate sau revizii lipsă.

Este o mașină cu revizii la zi, făcute doar la Mercedes și rulată preponderant pe autostradă. Condițiile ideale de exploatare și întreținere au ajutat-o să se mențină într-o condiție de top și la 115.000 de kilometri.

S-a cumparat cu 44000 de Euro.

by Alex Damian