,,Jurnalist” auto pentru o zi
,,Jurnalist” auto pentru o zi
La sfârșitul săptămânii trecute am primit de la un bun prieten un anunț de angajare, postat un foarte cunoscut site de știri auto.
Primindu-l, l-am deschis imediat și tot la fel de repede l-am și închis, gândindu-mă că de unde și până unde s-a gândit că aș avea interes pentru acest domeniu. Eu sunt doar un ,,scriitor” de story ,,de duminică la cafea” și nicidecum jurnalist, iar de plecat din branșa mașinilor second-hand voi pleca când nu vor mai fi mașini sau nu voi mai fi eu.
În schimb, faptul că puteam colabora și part-time m-a făcut să reflectez puțin.
M-am gândit. Merg la rally de la vârstă de 5 ani, conduc de la 9 ani, iar la 12 ani împreună cu Vlad, colegul meu, care pe atunci avea 13 ani, demontam prima cutie de viteze de pe o Dacia 1300, ca să-i înlocuim ambreiajul, în timp ce la 14 ani făceam prima data, singur, o reparație capitală unui motor. Domeniul auto îmi este familiar, am lucrat în vânzări, în achiziții, în service, leasing, rent a car, camioane, utilaje grele… Dacă cineva mă și „ajută” cu două beri, îi pot povești despre mașini cel puțin o săptămâna, chiar despre orice subiect are plăcerea. Citesc, mă informez și învăț zilnic în domeniul asta – este adevărat că nu prea mai urmăresc cu interes presă românească de specialitate de vreo 10 ani.
Mi-am zis că un part-time ar fi fost win-win, eu aș fi intrat în bucătăria unei redacții, ei s-ar fi putut bucura de priceperea mea, iar articolele pe care le-aș fi putut scrie ar fi adus acel „altceva” de care are nevoie orice publicație din când în când. Nu fac nicio judecată de valoare, deoarece e posibil să fiu subiectiv, dar orice semnătură în plus într-o redacție dă garanția că publicația este una serioasă și care chiar contribuie la informarea și formarea opiniei publice.
Așadar, am trimis CV-ul și am primit sarcina să scriu trei articole într-o singură zi.
Le-am scris cât s-a putut de „ușurele” în linia articolelor site-ului și iată răspunsul primit.
,,Din păcate nu ai trecut proba. Deși textele sunt bunicele, pe alocuri, există multe greșeli de exprimare și de editare.”
Faptul că am fost respins nu mă surprinde, nu sunt jurnalist și nici nu am studiat vreo ora ceva despre știința asta. În schimb, mă intrigă altceva: au trecut doar șase ani de când am plecat din România, iar nivelul cunostintelor mele de limbă maternă s-au degradat atât de rău?
Acum vă invit și pe dvs. să le citiți și să fiți foarte critici, iar după voi hotărî dacă mai scriu în continuare, ori mă duc sa-mi cumpăr ABECEAR.
Mercedes-Benz CLA și CLA Shooting Break au primit un look nou și o putere sporită
Mercedes Benz a prezentat de curând ultimele îmbunătățiri de ordin tehnic și estetic aduse lui CLA și CLA Shooting Brake, a două generație a celor două compacte premium lansate în anul 2019.
La exterior avem o bară față și grilă radiator care integrează sigla cu un design complet nou, interiorul farurilor LED High Performance a fost redesenat și el, iar difuzorul barei spate a primit un nou design pentru a-i pune mai mult în valoare caracterul sportiv.
Pentru noile modele vor fi disponibile două noi culori, Hyper Blue și Starling Blue, alături de încă trei modele noi de jante cu dimensiuni cuprinse între 17 și 19 inch.
La interior regăsim scaunele confort în standard, îmbrăcate într-o tapițerie combinație de piele ecologică Artico și textil. În versiunea standard sunt în continuare disponibile ecranele de 7 și 10,25 inch, iar noutatea este sistemul MBUX care în ultima versiune are dispnibile trei noi stiluri de afișare a display-ului, Classic, Sporty și Discreet. Volanul este îmbrăcat în piele Nappa, pielea ecologică Artico cusută manual și încălzirea fiind pe lista optionalelor.
Tot opțional, este disponibilă și o varianta ,,wide,, a ecranului e 10,25 inch care odată aleasă vine la pachet împreună cu un sistem de sunet Burmeister cu funcție Dolby Atmos.
Motoare pe benzină în patru cilindri electrificate și cutii automate
Gama de motorizări pe benzină este în totalitate electrificată, fiind disponibile doar în varinte mild-hibrid și plug-în hybrid.
Varianta mild-hibrid a primit un sistem electric de 48V cu un demaror generator pe curea. Acesta permite o pornire instantanee și lină, aproape insesizabilă a motorului, îmbunătățește confortul și ajută cu un boost de putere motorul termic la acceleratii. Atât la accelerare cât și la frânare, recuperează energie și alimentează consumatorii cu tensiune de 12V cât și bateria de 48V a sistemului hibrid, inlesnindu-i reîncărcarea.
Mici îmbunătățiri au primit și variantele plug-în hibrid. Cele mai notabile ar fi creșterea puterii motorului electric de la 75Kw la 80Kw, iar viteză de încărcare a crescut și ea, cea mai rapidă fiind capabilă să încarce bateria de la 10 la 80% în doar 25 de minute.
Versiunile AMG nu au fost nici ele uitate
Sunt disponibile noi modele de jante, noi tapițerii, iar modelul CLA 35 AMG a primit un sistem mild-hibrid de 48V. Motorul cu ardere internă produce 302 CP și este cuplat la o cutie cu dublu ambreiaj AMG Speedshift DCT 8G care transmite puterea la toate cele patru roți prin sistemul de tracțiune integrală AMG Performance 4Matic.
Modelul 45S are sub capotă motorul de 2 litri care produce acum 416 CP. Demarajul de la 0 la 100km este estimat undeva în jurul valorii de 4 secunde.
Sursa foto: Meredes-Benz
Dacia, un brand low cost? – Top 3 cele mai scumpe modele Dacia
După preluarea Dacia în 1999, cei de la Renault au anunțau dezvoltarea proiectului X90 în urmă căruia urmă să ia naștere un autoturism de o calitate ,,decentă,, la un preț de numai 5000 de euro. În iulie 2004 Dacia prezența noul model Logan, care în varianta de baza Ambiance, avea un preț de lista de 5900 Eur, iar în varianta de top Ambition de 8950 Euro.
După aproape 20 de ani, noile reglementări în materie de siguranță și poluare, cerințele tot mai mari ale pieței și totodată ambițiile Renault de propulsare a constructorului de la Mioveni pe o poziție solidă in piață europeană, au dus la o majorare mai mult decât dublă a noilor modele Dacia, raportat la prețul inițial al unui Logan cu nivel maxim de dotări.
Conform configuratorului de pe Dacia.ro, top 3 cele mai scumpe modele Dacia sunt astăzi noile Jogger Extreme Hybrid 140 7 cu 7 locuri și Spring Extreme, împreună cu deja bine cunoscutul Duster SL Extreme TCE 150 4×4.
Haideți să vedem cât costă și ce oferă primele trei cele mai scumpe modele Dacia.
Dacia Jogger Extreme Hybrid 140
Dacia Jogger Extreme Hybrid 140 cu 7 locuri costă 25500 Euro. Este cea mai scumpă dar și cea mai avansată tehnologic dacie de până acum.
Este echipată cu un motor de 1.6 litri normal aspirat, care produce 90 CP împreună cu alte două motoare electrice. Un motor electric are funcția de demaror-generator de înalta tensiune. Cel de-al doilea motor electric dezvoltă o putere de 50 CP și împreună cu cel termic ating o putere totală de 140 CP. Întreg ansamblul este cuplat la o cutie automată multimodala iar bateria este amplasată în locul roțîi de rezervă și are o capacitate de 1,2kwh.
Alături de dotările prezente pe modelul Extreme cu motor 1.0 tce, faruri led, frână de parcare electrică, climatizare automată, Media Display de 8 inch, sistem de frânare de urgență, Dacia oferă în plus pentru modelul hibrid un tablou de bord digital cu dimensiunea de 7 inch.
Dacia Duster SL Extreme TCE 150 4×4
Dacia Duster SL Extreme TCE 150 4×4 costă 24250 Euro fără extraoptiuni și este dotată cu cel mai potent propulsor termic existent în oferta Dacia, 1.3tce, mai exact motorul H5Ht în iterația de 150 CP oferit impreuna cu o cutie de viteze manuală cu 6+1 trepte și un sistem 4×4 care nu este permanent.
Din întreagă lista de dotări aș enumeră luminile de zi de tip LED, camera Multiview, Media Nav 8 inch cu navigație, aer conditionat automat și avertizor pentru unghiul mort.
Dacia Spring Extreme
Nou lansată versiune Spring Extreme costă 22450 Euro și este echipată cu un motor electric de 65 CP, față de modelul de baza Expression este echipat cu motorul care echipeaza modelul inca de la lansare, ce dezvoltă 45 CP. Bateria are acceași capacitate dar se pare că puterea sporită nu îi va afecta autonomia, această rămânând aproximativ aceeași, 220Km în ciclul WLTP.
Mașină este dotată cu ecran multimedia tactil de 7 inch, aer condiționat manual, geamuri elctrice față, airbag-uri frontale și laterale pentru șofer și airbag-uri de tip cortina pentru pasagerii spate. Dacia oferă doar pentru versiunea Extreme un cablu de încărcare de rapidă la 30kwh.
Sursa foto: Dacia.de
Duelul pentru tehnolgia viitorului
Anul 2022 a adus diviziei M Sport de la BMW cele mai mari cifre de vânzări din istorie. Au vândut 177257 unități, cu 8,4% unități mai mult decât în anul 2021.
Top seller-ul nu a fost nici M3, nici M5 sau vreun X înnobilat cu semnătură celor de la M, ci nou venitul în familia M modelul I4 M50 fastback. Dacă există careva care încă nu știe, este un model electric, dual motor, ce dispune de o impresionanta putere de 400kw/544 CP.
În contextul noilor ieftiniri ale modelelor Tesla, am într-un mod cât mai obiectiv să mă gândesc cum ar putea BMW cu al sau i40 M50 să-și însușească o felie mai mare din imensă cota de piață la nivel global al Teslei Model 3.
Premium convențional vs. minimalism
Deși este noul venit, interiorul lui i40 M50 este unul convențional în comparatie cu minimalistul interior cu care Tesla ne-a obișnuit la modele sale.
Dispune de ultima unitate iDrive generația a 8 a și are un afișaj dublu curbat, foarte bine desenat care inspiră rafinament. Nu este doar frumos. În ciuda faptului că la prima experiență pare destul de stufos, este precis și facil în utilizare.
Așa cum aminteam, interiorul Tesla este radical diferit. Aici în partea centrală a bordului tronează clasicul ecran care preia mult mai multe funcții decât cel al BMW-ului , două mici roți în oartea stânga și dreapta a volanului pe cu rolul multifuncțional, plus clasicele pârghii din spatele lui și cam atât.
Cea mai mare deosebire se regăsește în faptul că interiorul BMW ului oferă o experiență premium în timp ce al Teslei nu!
Acceleratii fulminante și propulsie electrică
Atât Tesla cât și BMW ul sunt dual motor, deci dispun de tracțiune integrală.
Puterea însumată a motoarelor electrice de pe ambele punți ale i40 -ului sunt de tip sincron și livrează impresionantă valoare de putere de 544 CP.
Tesla are motorul față de tip asincron, ce livrează 215 CP, în timp ce spatele trimite către asfalt 298 CP. Ambele livrează o putere toatală de 513 CP.
Bateriile la ambele modele sunt Li ion, cu o capacitate similară de 80kw. Garanția oferită de ambii producători este de 8 ani, în limita a 192000km la Tesla și 160000km la BMW.
Tesla ajunge la 200km/h în 14,5 iar BMW-ul cu fix o secundă mai repede. Până la 100km/h ambele sunt puțîn sub 4 secunde.
Un capitol delicat, încărcarea
Și la acest aspect cele două mașini sunt destul de similare, fiecare având nevoie de 33 de minute pentru o încărcare de la 10 la 80%.
Tot în acest capitol este important de știut că Tesla deține la nivel global o rețea de 4470 de superchargere din care 890 sunt în Europa.
La o analiză sumară între cele două mașini se pare că nu există argumente prea mari de departajare.Dacă va reuși BMW cu o experiență premium și o imagine de marca mai bună, dar cu un pret de baza cu peste 11000 de eur mai mare să rupă încă o bucată din cota de piață a Tesla, nu rămâne decât să asteptam cel putin un semestru.
Sursa foto: ADAC.de