Incheierea unui capitol, motorul N47 de la BMW

BMW seria 5 F10, răpus de distribuție

V-am tot expus pe Facebook si aici intr-un articol anterior , diverse probleme mai mici sau mai mari, referitoare la popularul motor BMW, N47, probleme tehnice relatate din experiențele noastre in service. De aceea am zis să vă prezentăm și o excepție de la regulă, dacă avem în vedere faptul că am fost extrem de critici cu acest motor.

Așa cum știm cu toții, majoritatea problemelor la această mașină second-hand sunt cauzate de exploatarea neadecvată și de mentenanța precară.

Chiar cu mentenanță ,,low-cost,” motorul N47 rezistă

Cu o mentenanță ,,pe low-cost,” în general cu ulei și consumabile pentru buget redus, cu reviziile făcute din 15 în 15 mii de kilometri și după 300 de mii de kilometri un client a venit în service cu BMW seria 5 F10 echipat cu motorul N47 fără probleme. Asta dacă este să-l compară cu celelalte doua BMW-uri prezentate, un F10 și un F31 care la 210 mii de kilometri, respectiv 170 de mii de kilometri au necesitat intervenții de amploare.

Proprietarul ne-a vizitat pentru un zgomot la pornirea la rece. Mașina a rămas la noi până a doua zi și am constatat ceea ce eram aproape siguri deja. Zgomotul de lanț era destul de pronunțat la rece după care făcea un zgomot destul de greu perceptibil, dar constant pe întreaga perioada de funcționare.

După scanarea cu testerul ICOM NEXT am fost destul de mirați să constatăm că mașina nu are nicio eroare în ECU, așa că am decis să înlocuim distribuția.

Din bucătăria unui inginer mecanic, un scurt rezumat

Primul pas, s-a dat motorul jos, operațiune care durează aproape trei ore.

Aici se acorda o atenție sporită la separarea motorului de cutie pentru a nu deplasa hidroconvertizorul de cuplu de pe priza de putere.

Odată dat jos de pe mașina se începe cu demontarea capacelor de distribuției, a băii de ulei, a injectoarelor și a capacului de la chiulasă.

În etapa următoare verificam ,,punerea la punct”.

În cazul BMW-ului nostru datorită supraîntinderii lanțului acesta avea o defazare de aproximativ un dinte care din fericire nu-i afecta buna funcționare.

După ce ne-am asigurat că motorul este calat, am demontat pinioanele de antrenare și lanțurile de antrenare plus patinele de rulare și întinzătoarele.

După o constatare amănunțită a tuturor garniturilor și oringurilor pentru a observa dacă avem sau nu pierderi de lichide. Această verificare trebuie făcută atent întrucât acest motor are în general scurgeri de ulei. Se curăță foarte bine carcasa distribuției și se începe cu montajul în ordinea inversă.

Dacă în cazul primelor două BMW-uri prezentate aveam depuneri importante datorită intervalelor de service lungi, în cazul de față motorul era foarte curat și funcționa în parametri normali la 300 de mii de kilometri.

Singura intervenție mai serioasă a fost lanțul, distribuția.

Aici încheiem seria scurtelor noastre povesti din service despre motorul N47 de la BMW. Vor urmă câteva referitoare la motoarele M57D30 şi M57D30TÜ după care începem cu la fel de popularul motor TDI si TFSI de la Volkswagen.

Până atunci să auzim de bine!