Verificare auto – BMW 540i, regele clasei mari

BMW 540i, regele clasei mari

Pe lângă clienții persoane juridice, parcuri și dealeri de auto second-hand, avem deja din ce în ce mai mulți clienți persoane fizice.
Asta deoarece produsul nostru se adresează persoanelor interesate să facă investiții sigure.

Este vorba despre clienții interesați de o mașină second-hand verificată corect și aleasă cu mare atenție in functie de cum arata aici, necoafata si in functie de cum fost a fost exploatata si intretinuta. Mai exact atent selectată din vasta piață de auto second-hand din Germania, din Olanda sau din Franța pentru a nu se ajunge la situatii oarecum triste asa cum v-am mai povestit.
Nu demult am ținut morțiș să rezolv cererea unui astfel de client, interesat de achiziția unui model pe care actualmente îl consider regele clasei mari. Și-l consider așa pentru că este la momentul actual BMW seria 5, G30-ul, este limuzina de clasa mare care oferă combinația perfectă dintre confort și agilitate, iar instrumentarul de bord a rămas într-o oarecare măsură clasic, cu butoane. Display-ul de la iDrive are 10,25 inch și rămas orientat spre șofer, dar totuși este mult mai puțin distractiv față de ,,televizoarele,, concurenței, Audi A6 și Mercedes clasa E.

Alt aspect care mă atrage este construcția acestei mașini

Cei de la BMW au folosit aluminiul din abundență. Capota față, capota portbagaj, aripile față, portierele și plafonul sunt din aluminiu.
Suspensia față este ,,double-wisbone,, și cea spate este cu cinci brațe.
Modelele de top vin echipate cu ,,Integral Active Steering”, sistem care poate vira roțile spate până la 2,5 grade.

În timp ce gama de motoare este foarte largă, la capitolul cutii de viteze nu mai e așa, dar parcă nici nu mai contează 🙂 ar putea spune unii. Cutia manuală este disponibilă opțional doar pe modelul 520d.

Motoarele sunt multe, de la 520i cu motorizare  1,6 Turbo, injecție directă și 168cp, pe care-l găsim pe câteva piețe, la arhi-comercializatul 520i  cu motorizare 2,0 turbo, patru cilindri în linie, până la cel mai mare benzinar –  monstrul V8 biturbo de 4,4 litri care echipează M550i xDrive.

La diesel aveam clasicul B47 de 2litri Turbodiesel în doua iterații de putere și 3.0 Turbodiesel B57 care cu ajutorul a patru turbocompresoare ajunge la 400cp.

În căutarea mașinii perfecte

Am „primit misiunea” de a  verifica 3 mașini de la trei dealeri diferiți, dar cursul evenimentelor m-au determinat să verific 5 în parcurs de o săptămână. Am încercat să venim în ajutotul clientului verificând alese de noi prin prisma preţului scăzut, sub 40000 Euro. Le-am descalificat datorită condiţiei din start din păcate.
Am văzut 5 BMW 540i în echipare Luxury Line, iar din 5 am ales una.

Perfectă” , dar nu corespunzătoare

Prima văzută a fost un 540i din 2017, Luxury Line cu 15. 000 de kilometri. O mașină noua am spune.
După verificarea am constat că nu totuși nu justifica prețul de 45.000 de euro.
Bara față și bara spate, împreună cu aripa stângă spate fuseseră revopsite. Calitatea lucrării a fost chiar mediocră și s-a  aplicat un strat  de kit inclusiv pe barele din plastic.
În plus mașina avea mici zgârieturi pe toată caroseria.
În baza de date și în raportul de evaluare a celor de la BMW mașina era perfectă!
În plus flapsurile grilei față nu erau funcționale.
Am recomandat clientului să nu cumpere mașina. Deși are un kilometraj foarte bun condiția estetica a mașinii lasă mult de dorit.

A doua zi , un nou BMW.

Al doilea bolid 540i pe care clientul mi l-a propus pentru verificare a fost din anul 2019, cu 35.000 de kilometri. Mașina era absolut superbă, Luxury Line cu pachet Individual.
Deși avea un interior special îi lipseau  două dotări importante pe care le-am întâlnit la prima: Integral Active Steering și Adaptive Driving.

Având un look atât de interesant s-a trecut peste, dar când am trecut la etapele următoare de verificare au apărut din nou mici probleme, mici, dar multe…
Din cauza vitezelor cu care s-a rulat mașina avea partea frontală efectiv bombardată de criblură, bara și capota fiind de revopsit. Parbrizul era și el foarte sablat și se impunea schimbat în viitorul apropiat.
Frânele și ele trebuiau înlocuite, ceea ce ar fi făcut că investiția să crească cu circa 2.000 de Euro.
Anvelopele pe față erau de prima echipare, pe spate erau noi, tocmai înlocuite, dar alt brand, alt profil…
La un calcul simplu, cu revopsiri, frane și capota se adaugă investiții de circa 3.400 de Euro.

Un final cu happy end

Al treilea BMW propus de client a fost tot un 540i, tot Luxury Line de data asta, cu an de fabricație 2018 și 19.000 de km, vândut de un dealer BMW de lângă Stuttgart.


Că și în cazul celui de-al doilea mașina este Mediterranean Blue Metallic dar de data asta în combinație cu un interior de piele gri deschis care  m-a sedus de la bun început.

Aici totul a fost mult mai bine.
Bara față și aripa stângă față revopsite, o lucrare de revopsire impecabilă și un ornament de crom de pe bară puțin decolorat  din cauza soluțiilor de la spălătorie.


În concluzie, am găsit mașina perfecta pe care o căutăm.
Cu un cost însumat de aproximativ 1,8% din valoarea mașinii, clientul nostru a cumpărat o mașină second-hand absolut superbă. Cea mai bună din cele cinci vizionate.

By Alex Damian