VW Touareg – foarte rar pe comandă
VW Touareg – foarte rar pe comandă
Una din mașinile pentru care nu am primit multe solicitări ,,pe comandă,, este VW Touareg. Asta deoarece clienții, care sunt probabil foarte pretențioși, țin să o găsească personal, sau… încă nu ne-am prins.
VW-ul Touareg pe care clientul nostru ne-a solicitat să-l verificăm, este cel din generația a doua, an de fabricație 2014, adică cel construit pe platforma PL71.
Touareg- fructul unui parteneriat reușit
Bolidul a fost fructul colaborării dintre Porsche, Audi și Volkswagen. A fost o platforma pe care VW Touareg, Audi Q7 și Porsche Cayenne au împărțit-o la vremea respectivă. Prima generație oferea o gama foarte largă de motoare, atât diesel cât și pe benzina, în 5, 6, 8 cilindri și chiar unul în configurație W de 12 cilindri.
Un lucru important de menționat e faptul că atunci, în anul 2005 Porsche încă nu aparținea Volkswagen.
Un succes tehnic
A doua generație, cea despre care vă voi povesti în următoarele rânduri, a fost lansată în 2010, la München și a venit pe lângă o aerodinamica îmbunătățită și cu o greutate redusă cu 200 de kilograme.
Pe lângă materialele folosite, un factor determinant în reducerea greutății a fost cutia de viteze.
Noua cutie, Aisin TR 80 SD, este o cutie cu 8 trepte, care suporta 800 Nm, iar transmisia în sine nu mai folosește o cutie de transfer, cu diferențiale blocant, chiar și pe spate, ci este un sistem care deși se numește in continuare 4 Motion, este identic cu Quattro de la Audi.
Avem un diferențial central Torsen T3 și o casetă de transfer 60/40. Mai simplu, mai ușor și ceva mai eficient On Road.
Opțional chiar și pe acest model, s-a putut opta pentru vechea transmisie, sistemul numindu-se acum 4xmotion care are inglobata si funcția de Low Range.
Alt lucru notabil pentru această generație este că oferă posibilitatea alegerii unei configurații hibrid. Un potent V6 Tdi de 333 CP și un motor electric de 52 CP.
Designul – de la un compromis rezonabil, la lux
Designul pătrățos al mașinii aduce cu sine și avantajul unui spațiu interior generos, pentru cap și coate.
Interiorul așa cum bine știți, nu este unul spectaculos. Din punctul meu de vedere calitatea este cea a unui Golf, pe o caroserie de dimensiuni mult mai mari. Materiale folosite pentru mașinile de clasa compacta, înglobata într-un SUV de clasa mare. Asta până la generația actuală, care se produce din 2018. Acum Tuaregul este un salon de lux pe roți.
Neajunsurile, unei mașini second-hand cu aspiratii Premium
Touareg-ul este o mașină foarte robustă în general, dar nu fără probleme.
La modele 2010-2014 echipate cu popularul propulsor 3.0 tdi, apar scurge masive de ulei în zona semi-băii de ulei. Problema în sine nu este una complicată, doar că manopera va fi destul de costisitoare întrucât este necesară demontarea cadrului motor.
Grijă mare la distribuția pe lanț!
La primele generații are nu mai puțin de patru lanțuri și este în spatele motorului. Deci nu va fi deloc ieftin de înlocuit.
O alta problema pe care o are și Cayenne, trepidații cardanului la viteze de 50-60 kilometri pe oră și viteze mari.
Alta, și probabil cea mai întâlnită.
La motoarele 30 tdi, spargerea răcitorului de ulei. Se verifică ușor, întotdeauna vedeți ca lichidul de răcire să nu fie contaminat cu ulei.
Despre suspensia pneumatică doar voi aminti, ea vine la pachet cu probleme indiferent de model sau brand.
O mașină aparent perfectă
Touaregul nostru n-a avut din fericire niciuna din aceste probleme, în schimb avea altele care au cântărit greu în decizia finală.
Mașina era fabricată în 2014, cu doar doi proprietari. O mașină cu care nu s-a mers mult, doar 92.000 de kilometri, dar într-un regim mai special.
V6 Tdi-ul în varianta de 245 CP suna perfect, cutia Aisin cu 8 trepte schimba lin și fără ezitări. O funcționare perfectă.
Mașina second-hand fiind în varianta Executive era dotata și cu perne de aer, care funcționau de asemenea ireproșabil.
Tehnic o mașină fără cusur, dar nu a fost să fie așa!
Bolidul avea un cusur
Proprietarul acestei mașini era fermier. Și cum nevoile în fermă sunt diverse nu s-a ținut cont că e o mașină premium, iar interiorul de lux al Touareg-ului nostru mirosea groaznic, a urină de porc, miros greu de suport, cel puțin pentru mine.
Mașina era plina de pământ în toate cavitățile articulațiilor, prin scuturi, peste tot unde a putut pătrunde.
Fiind folosita în zone dificile, în regim de off-road mașina adunase foarte multe zgârieturi. Era zgâriată de jur împrejur și chiar și pe dedesubt.
Anvelopele cu care era dotată erau de stradă, de vară, îmbătrânite și cu multe mici crăpături și tăieturi. Cele de iarna la fel, dar și foarte vechi…
Deși Touareg nostru Executiv era o bijuterie în poze, în relatate literalmente era o cocină.
Dorită, dar refuzată
Mașina second-hand chiar cu un detailing profesional nu ar fi putut fi adusă într-o condiție impecabilă. Necesita chiar revopsire integrală!
Problema care ne a făcut să luam decizia finală de a renunța la achiziție, pentru că pe lângă investiția necesara în detailing interior și exterior, sau poate chiar revopsirii, mașinii nu-i funcționau camera centrală, cea din stânga și nici radarul… Asta ne-a dat de gândit și ne-a făcut să renunțăm.
La un preț de 26.000 de Euro, deși este un model rar de Touareg, totuși au fost prea multe lucruri care ne-au făcut să fim rezervați.
by Alex Damian