Visul american, second-hand în Europa

Visul american, second-hand in Europa

În întreaga lume, dar mai ales în Europa, oferta pieței auto este mai bogată ca niciodată, iar dacă nu ești un expert într-ale mașinilor alegerea unui autovehicul de care ai cu adevărat nevoie poate fi o provocare.

Pe lângă clasele microcar, subcompact, compact, clasa medie, clasa mare, clasa de lux, etc. avem Suv-uri, Sac-uri, Cuv-uri, SAV-uri, zeci de crossovere plus multe alte modele de nișă, care parcă nici nu pot fi clasificate câteodată.

Acestora li se adaugă un alt criteriu de clasificare: combustibilul. Iar aici avem: hybrid, mild hybrid, plug in hybrid…

Personal cred că deși oferta este imensă cam toate modele au devenit oarecum lipsite de „personalitate”, indiferent de brand sau de clasă.

De ce spun asta ?

Un C trebuie să te concentrezi să-l deosebești de un E, un Hyundai de la distanță poate fi ușor confundat cu un Ford și exemplele pot continua.

În ce privește motorizarea, dacă vrei 100 și un pic cai, nu ai de ales decât un motor de 1 sau 1,2 supraalimentat, iar în cele mai multe cazuri în trei cilindri. Motoarele în patru cilindri de 1,5 și 2,0, că na, cum scriam acum vreo săptămână, Downsizing si electrificare .

Fanii au opțiunile bine definite

Dintotdeauna, dar mai ales astăzi, există clienți care își doresc cu tot dinadinsul altceva, iar acest altceva ni-i aduce în prim-plan pe conservatori. Aceștia adoră motoarele puternice cu multe sute de cai și sunet gutural.

Și pentru că Europa este în plină revoluție verde, iar producătorii sunt constrânși de legislație să-și schimbe liniile de producție, în fața nevoilor acestui segment de pasionați au venit mulți dealeri care vând auto second-hand de peste ocean. Alt design și de ce nu un V8 sau un V6 megapotent, mașini pentru cei care vor ceva mai mult decât un Android Auto care rulează pe o tabletă cât mai mare.

Cu oferta pe masă

Oferta mașinilor aduse de peste ocean chiar reprezintă o soluție, iar câteva exemple vă pot fi de ajutor pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile.

În USA încă avem superbele pony car, care ne oferă încă ,,pure driving experience” și niște performante demne de mașini Supersport, dar la prețuri accesibile.

Ford Mustang, pe lângă arhi-întâlnitul și câteodată problematicul 2,3 Ecoboost are disponibile și două V8 de 5 litri în doua iterații de putere, 460 CP respectiv 480 CP.

Cel mai puternic V8 din ofertă este cel de 5.2 litri și 760 CP, pe varianta GT500, unde toată herghelia este transmisă doar punții spate, prin intermediul unei cutii manuale cu 6 trepte sau uneia automată cu convertizor de cuplu cu 10 trepte.

GT500, adică V8 de 5,2, transmite puterea cu ajutorul unei cutii cu 7 trepte cu dublu ambreiaj.

Nici cei de la Chevrolet nu sunt mai prejos. Modelul Camaro, pe lângă ,,modestul” 2.0t Ecotec de 275CP au în ofertă și un 3,6 V6 de 340CP, dar și „monstrul” SS care poate avea până la 650CP.

Și pentru a nu vă obosi am să vă mai prezint doar pe „dinozaurul” Dodge Challenger, care în varianta SRT Demon ,,scoate” 840 CP din V8 de 6,2 împrumutat de pe HellCat.

Ce motoare, ce mașini! Pentru producătorii europeni aceste motorizări sunt cel mult amintire.

Totuși pe străzile din Germania mai putem vedea superbul MPV Chrysler Pacifica care vine echipat cu un V6 de 3,6l, celebrele pick-uri, Dodge Ram și Ford F150.

Atenție la achiziții ! Nu sunt doar second-hand, au fost și avariate

Când vă hotărâți să achiziționați aceste modele trebuie să știți un lucru important, pe care cu siguranță mulți deja îl știți.

Toate, dar toate mașinile americane importate de dealerii de auto second-hand au fost avariate.

Ele fost achiziționate și reparate în țări ca Germania, ca Polonia sau ca Lituania și deși au preturi de nerefuzat nu vă recomand mașinile reparate în ultimele două țări. Calitatea reparațiilor este jalnică de foarte multe ori. În schimb, trebuie să precizez că reparațiile făcute în Germania sunt făcute cu simt de răspundere de cele mai multe ori.

Un Ford Mustang, trecut și prin mâinile noastre

Săptămâna trecută am verificat un Ford Mustang 2,3 Ecoboost, echipat cu o transmisie automata cu 10 trepte.

Pentru a fi mai vandabil, bolidul nostru avea montat agresivul body kit Shelby GT500. Kitul nu m-a impresionat, dar calitatea reparației da.

Așadar, atenție la diversele chituri de pe variantele de top pe cele de bază, deoarece calitatea reparație poate fi îndoielnică, iar chitul de tuning, o chinezărie.

Dar să revenim la Mustang-ul nostru. Un ochi mai puțin avizat în verificarea unei mașini second-hand ar fi spus cu siguranță că mașina este fără accident, deși ea a fost lovită în față și avusese contrariile, chiar și un cap de lonjeron înlocuite.

Dar repet, o reparație impecabilă!

Ce m-a dezamăgit a fost eleronul, care probabil a fost atașat acolo de niște tâmplari și prinderea lui a ,,scăpat” probabil nemților.

Problema care a pus în balanță, dacă să sugerez clientului că mașina e ok, a fost interiorul.

Cu un interior low-cost

Tableta integrată în bord nu era nimic altceva decât o chinezărie de Android cu o funcționare nu foarte fluidă.

Interiorul a fost complet înlocuit: scaune, banchete și fete de uși. Mașina fiind o varianta de baza avusese tapiserie din textil, iar acum totul era ,,piele”. Și asta nu ar fi fost o problemă, dacă ,,pielea” nu era un vinilin ieftin, a cărui calitate era similară cu calitatea pielii din Logan.

Nu sunt pretențios de fel, dar totuși când spun Mustang 2020 parcă aș vrea un pic mai mult decât vinilin chinezesc.

După ce am stat și am pus în balanță prețul, o mașină 2020 aspectuoasă, cu 7.000 de kilometri, o reparație care nu va da bătăi de cap pe viitor am spus clientului că merita sa fie cumparata.

E vorba de pasiune!

by Alex Damian