Verificare auto second-hand Germania – Nissan X-Trail Tekna T32

Verificare auto second-hand – Nissan X-Trail Tekna T32

Dacă în povestea de săptămâna trecută vă vorbeam despre căutarea mașinii second-hand perfecte și despre odiseea verificării celor cinci BMW seria 5 G30, astăzi vă împărtășesc o poveste cu un Nissan X-Trail. ?

Un client care nu căuta neapărat mașina perfectă, dar care era interesat de un Nissan X-Trail T32 cu toate opțiunile și cu un parcurs de maxim 100.000 de kilometri, ne-a trimis în „misiune”.

Deși inițial își dorea un Quashqai, după ce i-am adus câteva argumente a decis să mergem pe X-Trail. De fapt i-am spus că X-Trail este ceva mai spatios și nu are problemele de asamblare ale lui Quashqai; este făcut la Kanda Fukuoka în Japonia, nu în UK la Sunderland și asta se vede. Nu cred nici câtuși de puțin în dublul standard în industria auto, dar în cazul X-Trail vs. Quasqai diferența de calitate este vizibila în favoarea primei.

 Nissan X-Trail T32 o mașină ce merită atenție

Lansat în 2014, în Europa, X-Trail T32 este un salt enorm din punct de vedere al designului și confortului față de modelul precedent, X-Trail T31, care nu a fost o mașină rea deloc, dar designul lasă mult de dorit. Arăta ca o cutie pe roți, iar interiorul era la nivel de anii 90. Diferența se reflectă și în vânzări, T32 s-a vândut de cinci ori mai multe unități.

Modelul este fabricat pe platforma CMF-C/D a alianței Renault-Nissan-Mitsubishi pe care sunt făcute și Quasqai și Renault Koleos.

A primit în anul 2017 un facelift, an în care și-a încheiat și cariera, deoarece a apărut modelul următor, cel care este oferit spre vânzare și astăzi.

În Europa, motoarele sunt cele arhicunoscute, folosite și pe Renault, 1,6 benzina, 1,6 dci și 2.0 dci.

În general este o mașină foarte fiabilă, dar are problemele ei, la fel că oricare altă mașină.

Neajunsurile lui X-Trail T32

Principala problemă observată este coroziunea prematură, diluția exagerată a uleiului în cazul motorului 2.0 dci, cauzată de multiplele regenerări ale DPF ratate. Mai apar diverse probleme la instalația electrică și la 1.6 dci a preluat de la Renault, cum era de așteptat, problema turbosuflante, o problema că te se manifesta oricum rar.

O tentativă eșuată

Prima mașină verificată a fost la Essen într-un parc auto. Mașina nu ne-a plăcut în mod deosebit, dar am recomandat-o datorită prețului foarte bun.

Exemplarul verificat era echipat cu un motor 1,6 dci, cutie manuala din anul 2015, cu 7 locuri în varianta de echipare Acenta.

Deși avea doar 104.000 de kilometri mașina era evident neîntreținută. Motorul avea depuneri destul de consistente din cauza schimburilor rare ale uleiului.

Caroseria nu avea părți revopsite, dar era plină de zgârieturi superficiale pe toată suprafață caroseriei, ciobituri de criblură și o vopsea pătată, mătuită din cauza faptului că fusese spălată doar de ploaie.

Frânele fată și anvelopele erau și ele de înlocuit.

Ce m-a indignat foarte tare este că deși numărul de kilometri era real, era evident că probabil văzuse maxim 3 revizii în 100.000, deși avea carnetul de service ștampilat din 15 în 15 mii de kilometri.

Chiar dacă mașina nu era cea mai bună opțiune, clientul și-a dorit-o, dar nu a și cumpărat-o. De ce? Pentru că nu a optat pentru serviciul nostru de intermediere, după verificare, până a contactat vânzătorul mașina a fost vândută.

Tot răul spre bine

Am reînceput căutările. Al doilea X-Trail verificat a fost tot un 1,6 dci Acenta, dar de data asta pe lângă trapa și camera 360* aveam și tapițerie de piele plus un parcurs de doar 60.000 de kilometri.

Mașina era într-o condiție evident mai bună, interiorul impecabil, frâne și anvelope noi, motor foarte curat și revizii făcute la timp.

Singurele probleme erau estetice, două îndoituri pe aripa stângă față și niște părți revopsite dar destul de bine.

Am bătut palma, dar deși ne confirmase la întrebarea noastră standard că se poate plăti prin transfer bancar ulterior a refuzat.

A picat și asta!

O mașină second-hand peste așteptări

Ultima încercare, finalizată. Verificare auto second-hand Nissan X-Trail Tekna, 1,6dci din 2015, cu 7 locuri.

Pe asta am găsit-o la un dealer la un preț cu 2.000 de euro mai mare decât celelalte două, dar mașina este mai bine dotată. Are tapițerie de piele bej, Nissan Brake Assist, Lane Assist și este întreținută ca la carte. Pe lângă reviziile făcute la timp, mașina are frâne noi și anvelope premium.

Fostul proprietar a înlocuit și acele șuruburi care începuseră să oxideze, inclusiv tobele în care intrase rugina, chiar și materialul fonoabsorbant de la capotă. Tot ce începuse să se degradeze practic.

O mașină întreținută obsesiv.

Am cumpărat-o fără să stăm pe gânduri și ne-am bucurat că la așa mașină am obținut chiar și un discount.

by Alex Damian