Octavia Scout, o mașină second-hand care nu te lasă la greu

Octavia Scout, o mașină second-hand care nu te lasă la greu.

O mașină scond-hand care se vrea mai specială decât este, trebuie totuşi să luăm în seama robusteţea ei.

A fost iniţial refuzată de client fiindca are câteva puncte de rugină și că motorul 2.0TDI common rail nu ar suna bine.

Săptămâna trecută vă salutăm de undeva de lângă  Passau. Am făcut un drum de 1.300 de kilometri pentru a verifica o Skoda Octavia un pic mai specială – Skoda Octavia Scout.

Am spus un pic mai specială pentru că prețul de vânzare al acesteia, atât nouă cât și second-hand, este sensibil mai mare față de Octavia Combi 4×4, chiar dacă acest model al nostru nu oferă prea multe în plus, fata de binecunoscuta Octavia Break 4×4.

Singurele diferențe notabile sunt suspensia cu 42 de milimetri mai înaltă, jantele de 17 inch, alte bare de protecție și binecunoscutele bandouri laterale.

În rest, aceeași Octavia 2 așa cum o știm deja de prin 2004. O mașină care nu spune prea multe, dar în același timp este un ,,partener” de încredere: construcție solidă, confort sporit în habitaclu, o mașina care nu te lasă la greu.

Refuzată de client că ,,nu stă bine pe roți.”

Octavia Scout după care am plecat a fost o surpriză foarte plăcută. Fabricată în 2012, cu un motor de 2.0 TDI, 140 de CP și o cutie manuală cu 6+1 trepte, mașina avea 154.000 de kilometri și ne aștepta parcată discret după o clădire.

Noi am ajuns la ea la ora deschiderii. Dealerul mi-a înmânat cheile și mi-a cerut buletinul pentru a completa formularul necesar testului drive, după care am mers spre cea pe care am venit să o vizionez.

Avea o linie perfectă, farurile clare şi bandourile nezgâriate, lucru care m-au dus din primă cu gândul la faptul că am de-a face cu o maşină bună, care nu-mi va rezerva surprize.

Așa a și fost!

Maşina second-hand nu avea părţi revopsite și nici îndoituri, iar interiorul se prezintă perfect pentru o mașină care are multe alte destinatii decat să te ducă şi să te aducă de la birou.

Deşi capacul care îl acoperă bălăngănea în toate direcţiile şi făcea ceva zgomot, motorul suna perfect, ambreiajul funcționa ca nou, era moale şi cuplă prompt. Injectoarele erau și ele într-o stare perfectă, în timp ce filtrul de particule era perfect curat, semn al faptului că mașina a fost îngrijită.

O maşină second hand cu o vechime de 9 ani şi 150000km, care nu a dezamăgit nici la proba de drum.

În test-drive maşina s-a prezentat în continuare impecabil, fără zgomote, fără trepidaţii, iar 4×4 a fost perfect funcţional.

Carnetul service era la zi, cu revizii din 30 în 30 de mii de kilometri doar la reprezentanță.

Cea mai mare problemă şi cea mai uşor de identificat au fost roțile de 16 inci cu care era echipată și care nu sunt omologate pentru acest model. Roţile originale, cele trecute în certificatul COC, sunt de 17 inci.

Mai avea câteva zgârieturi fine pe toată caroseria şi zone uşor afectate de rugină pe dedesubt, dar foarte uşor de remediat. Frânele față şi spate necesită înlocuire, în maxim 20. 000 de kilometri, iar revizia şi distribuţia se impuneau a fi făcute imediat. Producătorul recomandă înlocuirea distribuției la 210.000 de kilometri sau 7ani, deci ar fi trebuit făcută acum doi ani.

Mașina second-hand și-a făcut veacul în zona rurală a Bavariei, nu pe drumuri lungi sau în vreun oraş aglomerat. A fost exploatată relativ corect și chiar dacă s-a bucurat doar de schimburi de ulei şi lichid de frână. Masina verificata, Skoda Octavia Scout s-a prezentat într-o stare foarte bună.

Deşi personal nu sunt fan al mărcii, trebuie să recunosc că a fost o surpriză plăcută.

Într-un final clientul s-a lăsat  convins de maşina asta şi a cumpărat-o, apeland prima oara la serviciile noastre de verificare auto second-hand.

 

by Alex Damian