O mașină second-hand foarte ieftină are o poveste ascunsă 

O mașină second-hand foarte ieftină, are de cele mai multe ori o poveste ascunsă 

Povestea de astăzi vă va aduce în atenție un subiect care ar putea să vă intereseze, mai ales pe voi, cei dornici de chilipiruri.

Am ales să vă spus unul din motivele de ce unele mașini aduse din Germania și comercializate în România au un preț extrem de atractiv, chiar prohibit uneori.

Deși aș fi dorit să vă povestesc despre mașini de colecție sau bolizi care  impresioneaza, masini second-hand verificate în ultimele săptămâni, din cauza caracterului confidențial al achizițiilor făcute de parteneri, cât și a cerințelor impuse de clienții nostri persoane fizice, am ales să scot din arhivă o verificare a unei mașini dintr-un parc auto second-hand care este specializat în vânzarea mașinilor către revânzătorii, aka samsarii din Europa de Est.

O mașină cu un fard scump și cu un preț de vânzare mic

Din tot ce am scris și am prezentat în ultimele luni am creat probabil impresia că nu avem o misiune prea grea în ceea ce privește verificarea mașinilor second-hand. Majoritatea sunt în stare relativ bună, cu origine certificată, de la dealeri consacrați.

Ar fi frumos să fie așa, dar ca de obicei aparențele sunt înșelătoare.

Nu cu foarte mult timp în urmă a trebuit să verificam o mașină pentru un revânzător de pe piața Est-Europeană. Povestea este a unei Toyota RAV 4, an de fabricație 2008, cu motor diesel, 2.2D4-D și 186.000 de kilometri pe tahometru, în realitate pe una, două sau trei roți, nu putem cu exactitate ști. 🙂

 

La acest gen de achiziție cumpărătorul este interesat doar dacă mașina poate fi cosmetizată pentru a fi revândută. Un calcul de oportunitate!

Direct la poveste

Ajuns în parcul auto second-hand din Germania, am fost întâmpinat de o doamnă amabilă, dar care, ca majoritatea celor care vand masini ,,la kg,, nu are nici cea mai mica idee despre ceea ce vinde.

Ideea de business este simpla: „Vezi, îți place, cumperi, nu… Încerci și data viitoare.”

După ce mi-a înmânat o cheie,singura si foarte uzată, am plecat să dau o tura de jur împrejurul masinii. Dupa primul contact vizual am tras si prima concluzie, mașina abia mai stătea pe roți.

Dacă era o mașină la comanda sau trebuia verificată pentru un client final, i-aș fi spus din start că ne pierdem timpul.

Fiind un revânzător, se analizează atent pentru a vedea care sunt costurile pentru ca mașina second-hand să arate ,,impecabil,, și să fie mai ieftină ca cele vandute aici, pentru piata din Germania.

O mașină second-hand exploatată ca pe plantație

N-am folosit ghilimele fiindca a fost probabil utilizată într-o fermă sau la alte munci asemănătoare. Mașina era zgâriată de jur împrejur din cauza mersului prin vegetație, pe dedesubt era plină de pământ,zgaraieturi și ruginită, protecțiile de plastic smulse, agățate, alt semn că și-a petrecut multă vreme pe drumuri neamenajate tractând diverse. Cârligul de remorcare spunea adevărul. Era cu semne evidente de utilizare intensă.

Interiorul arătat la fel că și exteriorul, zgâriat, uzat, utilizat fără nici cea mai mica grijă.

Pe parte tehnică mașina avea clasicele probleme întâlnite la acest motor, plus jocuri la puntea spate, rotile fiind efectiv strâmbe.

 

Injectoarele erau departe de a fi în parametri de funcționare, iar turbosuflanta în ture joase fluieră, iar turată urla.

În concluzie o mașină muncită la maxim și în care investițiile au fost făcute doar în frâne, care erau ca noi, în filtrul de particule și în bujii. Trebuie spus că și uleiul a fost schimbat destul de des, deoarece în interior motorul era curat impecabil.

O mașină second-hand căreia i se poate da cu ușurință o față în regim de garaj și scoasă pe piață la un preț bun. Asta explică de ce mașina s-a și cumpărat.

PS: Nu o căutați pe Autovit, pentru că mașina a ajuns pe la vecini.

În concluzie, atenție la mașinile second-hand alea aduse din Germania, care dupa detailing, revizii,diverse reparatii, transport, comisioane si adaos comercial ajung sa fie mai ieftine cele vandute aici, pe piata locala.Cel putin cele mai vechi pot avea o poveste asemanatoare.

by Alex Damian