Mașinile preferate ale românilor

Mașinile preferate ale românilor

Mașinile preferate ale majorității cumpărătorilor din România sunt mașinile pe care nu și le permit!

Am tras această concluzie ca urmare a cererilor de achiziții  de mașini second-hand pe care zilnic le primim, dar și ca urmare a discuțiilor cu alți colegi de breaslă. Este experiența majorității celor care activează în zona asta și vând sau intermediază mașini și nu visuri pentru creduli.

Zilnic, clienții sunt în căutare de ,,prăjituri.” Să fiu mai explicit, foarte mulți clienții nu caută o mașină la un preț avantajos, cum până la urmă este și normal,  ei doresc să cumpere la jumătate de preț. E firesc să-ți dorești un preț bun, dar să fii nerealist te plasează într-un alt registru.

Mai mult de jumătate din lead-urile venite pe diversele canale sunt cereri în fața cărora te și blochezi.

Câteva exemple poate sunt mai convingătoare

,,Doresc o mașină cu 7 locuri, minim 2015. Dețin un buget de maxim 6.000 Euro.”

Când îi explici că putem găsi cu mari eforturi  o Dacia Lodgy, i se pare că l-am insultat.

„BMW 320d, minim 2015, M Paket, Sport Paket, xDrive, cu padele, deoarece îmi plac foarte mult padelele, să fie doar de la proprietar persoană fizică, să nu aibă vreo parte revopsită, obligatoriu două seturi de roți. Dispun de 14.000 Euro.”

La o simpla căutare pe un site de specialitate îți poți da seama, imediat, că sub 17.000 de euro mașina asta nu o poți găsi. Deci, oferta pe care tu ți-o dorești nu există.

 O tendință specifică estului Europei

 Fenomenul asta nu se întâmplă doar în Romania, el este prezent în toată Europa de Est și este chiar mai predominant în Polonia, spre exemplu. Este motivul pentru care estul Europei, după 30 de ani, continuă să fie groapa de gunoi a Europei din punct de vedere al mașinilor second-hand care se comercializează.

Cauzele acestui comportament de consum îmi sunt destul de clare, dar nu le voi dezvolta aici. O voi face cu altă ocazie, dar cred că ar face subiectul unor studii sociologice și antropologice, deoarece comportamentul de consum al esticilor are niște resorturi psiho-sociale și istorice.

Pentru mulți, foarte mulți, mașina nu este un obiect care ține de satisfacerea unor nevoi ce presupune deplasarea din punctul A în punctul B, ci are mai curând valențe ce țin de status social. Cum nici telefonul nu este un obiect care ține de comunicare  sau navigarea pe internet, ci de satisfacerea egoului și de etalarea statusului social.

Multe voci spun că sărăcia e de vina, puterea de cumpărare scăzută și diverse complexe istorice, la care se adaugă o educație economică și financiară precară.

Nu știu ce să zic.

 Occidentalul, un consumator pragmatic

În Vest sunt extrem de mulți reprezentanți ai clasei de mijloc care sunt foarte fericiți să meargă zilnic la job într-o banala CORSA C.

Noi, colaboratori de-ai noștri și probabil mulți alții încearcă să le explice clienților, deși în puține cazuri au sorti de izbândă, de ce nu este bine să te îmbeți cu apa rece, să ai aspirații neîntemeiate, dar și riscurile la care te expui.

Dar exista o altă parte a ,,baricadei” sunt firme și persoane fizice implicate în business-ul cu  mașini second-hand care profită de cererile acestor clienți cu vârf  și îndesat.

Da, este vorba de mult huliții samsari.

 

Vlogerii fac audiență cu povești și diverse cazuri de fraudă, tot internetul vorbește despre situații, vânzări, oferte ale lor fără însă ca nimeni să înțeleagă că acești oameni nu fac decât să răspundă perfect cererii acestei categorii de clienți nerealiști despre care povesteam mai sus.

Un consumator neinformat, victima vânzătorilor de fantasme

Personal, singura mea problemă cu samsarii este neplata taxelor pe care le datorează statului român sau statului in general.

Cum ai putea vinde o mașină cu 30-40% mai ieftin decât valoarea medie a pieței fără a manipula kilometrajul, fără a cosmetiza mașini aflate într-o stare avansată de uzură, mașini abuzate, prost sau deloc întreținute și fără a ocoli taxele?

Îmi amintesc că în 2016, în timpul ,,vestitei” operațiuni ,,Xenon” după verificarea a doar 200 de companii ANAF-ul a scos la iveală o frauda a TVA ului în valoare de 170 de milioane de lei.

Vorbim de doar 200 de firme și doar de TVA.

O alta consecință directă  a acestui comportament de consum este starea precară a parcului auto din Romania.

Pe lâng numărul imens de rable care se importă, multe mașini achiziționate din Vest, unele inițial în condiție bună, devin în scurt timp rable. Asta deoarece proprietarii nu-și permit să le întrețină, iar multe se transformă în adevărate sicrie  pe roți.

Să ne mai mirăm când RAR ul dă declarații în presă: ,,peste 90% din mașinile verificare la sfârșitul  săptămânii în București aveau defecțiuni majore.”

Starea drumurilor e de vină…

O mai aud des pe asta, că dle, drumurile sunt de vina.

Total de acord, dar articulația unei Dacia Logan costa 150 Euro, față de setul de brațe față pentru un Pasat care costa 1.000 euro. Deci, cum îmi pot explica că un client, care are un venit de 500 de euro pe lună, optează pentru o mașină premium în condițiile în care o banală intervenție la articulația față îi depășește de două ori venitul lunar.

Trebuie să vă aduc aminte aici și de inepții de care străzile și internetul sunt pline, cei cu DPF și EGR off. Îi înțeleg și pe ei, de unde 3.000 de Euro să le înlocuiască?

Ori cu un cazan otrăvitor în plus, ori cu unul în minus ce mai contează, roata să se învârtă!

Romania este din nou nr.1 și la numărul de morți în accidente rutiere.

Da, infrastructura este cum este, dar la această statistică tristă contribuie mentalitatea și opțiunea de consum. Dar nimeni nu spune nimic despre asta.

BMW-ul tău de 200 cp nu se oprește cu frâne de 100 de euro și nu-și poate menține traiectoria la limită, cu gume chinezești, de 7 ani vechime.

În concluzie, le răspund și aici sutelor de oameni care mă întreabă ce mașină e mai bună în suma X sau  care e cea mai bună pentru nevoile lor.

Cea mai bună mașină, fie că e noua sau second-hand, e aia pe care ți-o permiți!

by Alex Damian