Mașini sau gadgeturi? Asta e întrebarea!

Maşini sau gadgeturi?Asta e întrebarea!

Printre multe alte masini second-hand, am verificat în ultimă lună,  „navele amiral” a celor de la BMW și Mercedes

Fiind adeptul mașinilor mai spartane, de data asta nu m-am mai mirat de ,,nevoile speciale” ale unora și am zis că acesta e un bun moment pentru a compara clasa lux din prezent cu ce a fost acum un deceniu.

Așadar, obiectul de cercetare: Mercedes W221 S 320 cdi 2011 vs BMW seria 745e/745eL G12 an de fabricație 2019.

Ce m-a motivat să reflectez la această temă a fost faptul că după ce la seria 7 am reușit să explorez cam jumătate din meniu, după mai bine de o oră de navigat, am concluzionat că pentru a putea face o verificare satisfăcătoare este nevoie să fii expert și în gadgeturi. Am sentimentul că este o inflație prea mare de gadgeturi si multe alte dotari inutile în domeniul auto. De ce ?

Asta e direcția, mașinile s-au transformat în gadgeturi și tot ce e nou în materie se implementează imediat cum e si normal prima para pe clasa de lux. În cultura noastră populată era o vorbă :„când ai prea multă sare o pui și-n chisăliță.”

Deci, după ,,verificarea ratată” mi-am dat un timp de gândire și am făcut un top al trendurilor din industrie care mă agasează cel mai tare.

Concluzii

În 1993 Saab introducea sistemul Saab Night Panel.

Un sistem simplu împrumutat din industria aeronautică. Un simplu buton prin care pe timp de noapte stingeai luminile la bord, rămânând doar vitezometrul iluminat.

O soluție foarte bună pentru a nu obosi ochii șoferului pe timp de noapte și pentru a nu-l distrage.

Astăzi industria parcă a uitat de siguranță și eficientă.

Toți constructorii se întrec în ecrane, ecrane din ce în ce mai mari, mai multe, montate peste tot. Și-au luat de-o grijă și cu designul bordului, totul e o placa cu ecrane.

Pe lângă ecrane mai avem și luminile ambientale, în toate culorile posibile, pe care atunci când le deschizi ai senzația că ai ajuns în mijlocul unui ritual origiastic.

Chiar aveam nevoie de toate astea sau pur și simplu asta vinde și nimic nu mai contează?

Alt aspect, care personal mă deranjează, este folosirea unui singur șasiu și tren de rulare pe mașini cu forme și cu destinații diferite, fapt care duce la lipsa de identitate, iar de cele mai multe ori, astăzi, conectivitatea între șofer și mașina nu mai există.

De ce să proiectăm o nouă suspensie când e mai simplu sa scriem un cod, nu?

Nu-i nici SUV, nu-i nici compacta

Dacă acum 10 ani cele mai vândute mașini erau compactele, astăzi piață lor se restrânge de la o zi la alta.

Toată lumea vrea SUV uri. Și dacă nu ai un buget generos pentru SUV constructorii au găsit soluția. Se ia o compacta, se montează trei ornamente de plastic, o cocoțăm puțin, îi schimbăm numele și hop, nu aveam o compactă, dar avem o struțo-cămilă, un CUV! Și așa ți-am vândut o banală compactă cu 10.000 de euro mai scump. De ce nu, mai ales dacă ești solvabil la bancă?

 

Un alt artificiu cu care suntem parcă luați la mișto. Se ia un nume cu istorie sau rezonanță sportivă, S Line, M, AMG sau Polestar. Îți lipim un badge, jante look sport, trei cusături la scaune și gata, plătești din nou cu 10.000 de euro mai mult.

Mai nou avea și situația în care nume ca Eclipse sau Mustang sunt folosite pe niște SUV-urî plictisitoare care n-au nicio valență sportivă. Cam tristuț să folosesc și eu diminutiv…

 

Mai nou, nu mai avem creativitatea sau voința să facem o evacuare care să sune bine. Facem un soft și îi punem sunetul direct în boxe, lasă să auzi numai tu.

Și ce mi se pare de-a dreptul odios este măritul, mult doritul ,,pop and bang”. Pe bune?

De ce ai vrea să sune că un anti lag un motoraș de cositoare cu o turbosuflantă cât un breloc care literalmente se screme să scoată 0-100 sub 10 sec?

 

  Dar mașina cu funcții kinetoterapeutice sună bine – Scaunele cu masaj

Mi se par total inutile, nu numai pe modele gen Passsat sau Peogeot 308, ci și pe S sau seria 7, pentru că nu au nicio legătură sau eficiență. În afara de faptul că simți cum ar plimba cineva ceva prin spătarul scaunului tău, în rest nimic. Într-un cuvânt Marketing.

 

Modurile de condus. Sport, Sport+, normal, sport ++++, confort, confort +++, custom. Nimeni nu are idee ce fac, la ce folosesc. Pe bune! La majoritatea mașinilor doar schimbă luminile în bord și mai avem încă trei meniuri, butoane ca să avem la ce scrola. Atât!

 

Și ultima, ca să vă lăsăm și timp pentru reflecție…Cutia de viteze în 9 și 10 trepte.

Chiar nu se găsea altă soluție pentru a optimiza poluarea și implicit consumul, decât folosind cutiile astea de camioane pe niște mașini care în majoritatea timpului duc copii la școală cu maxim 60km/h?

Pentru mulți nu e o problemă, dar pentru cei care se pricep pot spune că este frustrant. Pentru mine, unul care simte și vede totul,chiar devine agasant când simți sub dos cum mașina schimba viteze continuu.

 

Deși mai sunt destule de spus, sunt limitat de WordPress. Pentru un moment mă opresc aici. Să auzim de bine !

by Alex Damian