Fără know how, maşinile din showroom mint

În showroom, maşinile second-hand nu sunt întotdeauna ceea ce par

Angajamentul pe care ni l-am asumat față de clienții noștri, de a verifica și cumpăra orice mașină second-hand, oriunde în Europa, ne-a condus în locuri pe care cu siguranță nu le-am fi vizitat în alte circumstanțe.

Verificarea unei mașini second-hand începe la birou și se termină în diverse alte condiții: ploaie, căldură, vânt, în aer liber sau în interior, în sate izolate sau orașe mari.

Câteodată e mai greu, alteori mai ușor, dar nu ne plângem. Pasiunea noastră pentru mașini, călătorii și aventură ne face să ducem întotdeauna treaba la bun sfârșit.

Dintre toate locurile și condițiile în care suntem nevoiți să lucrăm, unul singur ne-a dat și ne va da de furcă. Este acel loc curat, acoperit, încălzit, unde de multe ori ești întâmpinat de oameni drăguți sau faini de multe ori doar în aparență.

Showroom-ul!

Mirajul din showroom

Este locul pregătit special pentru tine, cel care vrei să cumperi. Este locul unde iluziile se vând drept realitate.

Un ambient perfect să vezi cea vrea dealer-ul să vezi, cu o lumină potrivită în așa fel încât orice mașină să se prezinte foarte bine. Dacă nu ai lumini suplimentare riști ca atunci când o scoți afară să contați că ai cumpărat o mașină nu tocmai frumoasă.

Dacă în cazul showroom-urilor în care se vând mașini noi, acestea sunt puse la o distanţă apreciabilă de câțiva metri una față de cealaltă, în cazul celor second-hand e tocmai invers, sunt foarte aproape. De cele mai multe ori le lustruiești cu hainele de pe tine cel puțin o oră, cât ai nevoie să te învârți în jurul mașinii pe care o verifici.

Altă problemă este imposibilitatea de a face test drive sau de a o ține pornită mai multe de două, trei sau cinci minute în funcție de cât de simandicos e locul.

Așadar, trebuie să te miști foarte repede și să știi exact ce urmărești, ce ai de verificat în alea câteva minute.

În cazul în care aveam de-a face cu un model care trebuie neapărat condus, fiindcă îi cunoaște problemele la cutia de viteze sau planetare, alte elemente ale transmisiei, cerem expres vânzătorului test drive, altfel plecăm.

O surpriză a fost la Bruxelles, unde știind că Ford F150 are probleme cu cutia de viteze automată în 10 trepte am cerut neapărat test drive. Deși mașina era ca nouă, vă povesteam într-un articol precedent cutia de viteza avea deja  probleme.

O estetică compromisă, dar bine mascată pentru un ochi neavizat

Ultima mașina verificată la „aerul condiționat și lumina lumânării” a fost un superb BMW X1 Sdrive Xline, an de fabricație 2016, echipat cu o cutie de viteze manuala 6+1 trepte.

După ce în prealabil a fost necesară o programare am ajuns la un showroom nu foarte mare, unde erau expuse vreo 7-8 mașini.

La o primă privire BMW-ul nostru se prezenta impecabil.

După inspecția vizuală a exteriorului pe care o facem la început am pus în funcțiune lămpile pe care le folosim când suntem nevoiți să facem verificări în condiții slabe de iluminare.

Stupoare, mașina noastră era plină de zgârieturi fine de la spălătorie. Arăta exact că o mașină care fusese spălată zilnic la perii timp de 5 ani, vârsta pe care o avea de când a ieșit pe poarta fabricii.

 

Mașina second-hand necesita o recondiționare la un maestru în detailing și nici acel maestru nu sunt foarte sigur că ar fi restaurat stratul de lac excesiv zgâriat.

BMW-ul nostru prezența zgârieturi inclusiv pe suprafața vitrată, parbrizul fiind de schimbat din punctul meu de vedere.

Interiorul salva estetica din habitat, fusese foarte bine îngrijit şi recent spălat și curățat, chiar se prezentă într-o condiție impecabilă.

Motorul suna foarte bine, revizii făcute în service BMW, din 15 în 15 mii de kilometri, de aici se putea observa și motorul care era perfect curat pe interior.

Filtrul de particule, perfect curat și el.

Singurele aspecte negative de ordin tehnic au fost frânele și anvelopele, care necesitau înlocuire, deoarece erau de primă echipare.Cilindrul receptor de la ambreiaj necesita şi el înlocuire.

O mașina second-hand scumpă dar bine întreținută, mai puțin exteriorul, care ne era vândut sub bagheta magică din showroom.

Așa cum spune și melodia: „to much love will kill you”.

 

by Alex Damian