Despre mașina electrică, onestitate și timp

Despre mașina electrică, onestitate și timp

Duminica asta ,,îmi trag sufletul” după o săptămână groaznic de aglomerată, în care în afară de alergat zi-lumină și organizat vizionari de mașini noi și second-hand, încărcări și achiziții de mașini de tot felul, nu s-a întâmplat nimic special.

S-au cumpărat mașini bune, fără surprize, mașini care în general nu-ți pun la încercare abilitățile. Ceea ce e foarte bine!

Stând la cafea și gândindu-mă să răspund unui prieten care m-a rugat să-i prezint câteva argumente cu privire la ce ar fi mai oportun să achiziționezi în prezent – o mașină electrică sau una hibridă am decis să scriu acest articol.

Cu modestie spun că punctul de vedere exprimat este unul rezervat, deoarece nu dețin toate datele referitoare problema spusă analizei.

O perspectivă generală

Cred că tranziția de la motoarele cu ardere internă la cele electrice are nevoie de o perioadă de timp mai generoasă, care să ne asigure că sustenabilitatea Green Deal este ireversibilă. Nu voi intra într-o discuție filosofică, dar cred că avem nevoie de o cale de mijloc care să asigure succesul industriei și să nu o îngroape, iar odată cu ea și pe noi.

Nu pot agrea nici atitudinea adepților lui Greta Thunberg, dar nici pe cei care zeifică străvechiul și  ineficientul motor termic.

Am mers (în dreapta) cu Tesla Model S prin 2016. Era pe atunci printre primele modele importate în România.

Deși eram puțin sceptic după ce citisem despre ea, când am făcut cunoștință, eficiența ei a fost înfricoșătoare. Atunci am ajuns la concluzia că se impune o reflecție serioasă la nivel guvernamental asupra evoluției automobilului în general.

Tesla Model S 75D deși are greutatea unui camion, cântărește aproape 2.5 tone, accelerează ca o mașină de raliu. Alt aspect care mi-a rămas clar întipărit în minte este că acele accelerații fulgerătoare se întâmplau într-o atmosferă atât de tăcută încât auzeam fâșâitul gecii mele care se plimba pe tapițeria din piele a banchetei.

Astăzi îmbrățișez fără ezitare ideea de mașină electrică – fără zgomot, fără noxe, fără alte surse de poluare ….

Sună bine, nu? Ce ne puteam dori mai mult?

Cu toate astea mașina electrică în formă ei actuala cred că are încă multe probleme pe care industria auto, așa cum de un secol ne-a obișnuit, le ține sub preș.

Motorului electric, departe de a fi sustenabil pe scară largă

Dincolo de atuurile pe care le are și de propaganda care i se face mașina electrică cred că răspunde unor nevoi limitate.

O să iau exemplul nostru. Avem frecvent zile în care trebuie să parcurgem peste 1.000 de kilometri într-o singura zi, atunci când aveam de văzut 3 sau 4 mașini second-hand fiecare. În aceste condiții și masa o ei la volan.

Ce am face dacă am folosi o mașină electrică care ar trebui încărcată de trei ori?

Simplu, nimic, doar ne-ar ruina programul și ne-ar înjumătăți eficiența.

Un fapt observat pe autostrăzile întregii Europe

Indiferent că e Tesla Model X, Tesla Model 3, BMW I8 sau VW id5, toți posesorii de astfel de mașini conduc pe prima banda, cu 100 de kilometri pe oră alături de camioane.

Nu-mi poate nimeni spune că toți posesorii de electrice sunt atât de zen încât nimeni nu se grăbește să ajungă la destinație, pentru ei timpul e o variabilă care niciodată nu contează.

Asta nu-mi arata decât că manifesta o grijă față de problema majora a agregatului din dotare. Autonomia!

Și nu mi se pare normal să plătesc 30-40000 de euro pe o mașină, care în viața de zi cu zi mă duce din punctul A în B cu viteza camionului, asta în timp ce îmi rod unghiile de emoții privind autonomia…

Ipocrizia producătorilor, frustrarea posesorilor de electrice

În trecutul recent producătorii din industria auto mințeau cu nonșalanță cu privire la consumul de combustibil. Astăzi aproape nimic nu s-a schimbat, doar că mint cu privire la consumul de energie electrică.

Absolut toate mașinile electrice promit pe fișele tehnice, scris cu litere de-o șchioapă, o autonomie mare în timp ce cu litere pe care abia le poți citi pe aceeași fiță avem o lista lungă de condiționalități.

Avem o autonomie de 400 de kilometri dar în condiții ideale: la o anumită viteză, temperatură, vânt, doar în oraș, doar cu șoferul, bla bla bla…

Deci în realitate se cam înjumătățește.

Și ca de obicei totul e frumos cât mașina este nouă. După 150.000 de kilometri capacitatea bateriei scade cu până la 30% .

Și e oarecum normal să fie așa, eficiența bateriei este una discutabilă.

Un concept ce necesită îmbunătățiri

Marea revelație tehnologică a constructorilor în materie de baterii este de fapt aceeași tehnologie LI folosită și la bateriile laptopurilor sau a telefoanelor. Chiar dacă astăzi se discută despre introducerea unei noi tehnologii, cea a bateriilor cu stare solidă pentru că au: o capacitatea de stocare crescută, o siguranță sporită și o dimensiune și greutate reduse suntem încă departe.

Deocamdată exploatăm bateria LI care a apărut undeva la mijlocul anilor 70…

Și să nu uităm că atunci când vorbim de Litiu avem o mare problema. Cea a reciclării!

În momentul de față nu exista o soluție reală pentru reciclarea acestui tip de baterie, în a cărei componență intră cel puțin 10 substanțe toxice care necesită un proces extrem de laborios pentru ecologizare.

Cu baterii de telefon sau laptop poate că era mai simplu. Dar să ne imaginăm câte baterii de laptop înglobează o baterie de mașină electrică și câte mașini electrice visează Comisia Europeană că vor circula pe autostrăzile UE la orizontul anilor 2030.

Dacă în fiecare zi ni se spune că petrolul e pe terminate, ar trebui să se amintească totuși și faptul că Litiul este elementul al 33 lea ca prezență pe Pământ. După cum spune Wikipedia este foarte puțin răspândit în natură și se produce la scară industrială în doar vreo 11 țări din lume.

Deci cred că actuala baterie este doar un compromis și nu va putea fi folosită la o scară atât de largă încât să echipeze parcul auto al întregului mapamond.

Utopia verde – o viziune politică tehnocrată

Guvernele fac eforturi pentru a ne ,,electrifica” în timp cât mai scurt, dar așa cum spuneam mașina electrică are încă multe probleme.

Consumatorul trebuie să știe că în anul 2015 aveam în jur de 500.000 de unități și am ajuns în 2021 abia la 3 milioane.

O soluție mai onorabilă- plug in Hybrid

Personal, cred ca soluția plug in Hybrid este mai eficientă.

Nu de mult, am cumpărat pentru un client un Mitsubishi Outlander an 2019 second-hand impecabil cu doar 27.000 Euro.

L-am dat că exemplu fiindcă a fost între anii 2014 și 2017 cel mai vândut model PHEV din Europa. Rămâne până astăzi modelul PHEV cel mai prezent, în jur de 100.000 de unități.

A treia generație, care a fost lansata în 2012 a avut o creștere substanțială a vânzărilor odată cu update-ul primit în 2014.

Deși are o baterie litiu-ion de e doar 13,8 kWh, foarte puțin în comparație cu cea de 50 Kwh care echipează Toyota RAV4, mașina poate rula în regim exclusiv electric în în jur de 40 kilometri cu viteze de până la 120 de kilometri pe oră.

Mașina noastră avea un consum mediu afișat pe display de doar 5,5 la100 de kilometri în condițiile în care este un SUV care cântărește 1,9 tone.

Deci în cazul acestei mașini, avem 39g/100km CO2 – Greta e mulțumită ?, am scăpat de grija autonomiei, iar bateria se încarcă la o stație de încărcare rapidă în doar 25 de minute la 80% din capacitate.

Deci până la apariția unei baterii cu adevărat noi și inovatoare, Plug in Hybrid Rulzzz!

by Alex Damian