De la Mercedes la Jaguar XE și retur
De la Mercedes la Jaguar XE și retur
Nu cu mult timp în urmă un client ne-a solicitat verificarea unei mașini second-hand cu care aveam destul de des de-a face. Mercedes C 220d 4 Matic Avantgarde W205.
În ciuda faptului că am încercat să organizăm vizionarea a doua zi mașina s-a vândut între timp. Deh, se mai întâmplă.
O nouă cerere, de data asta, ne trimite după o mașină second-hand cu care foarte rar avem de-a face. Clientul nostru își dorea achiziționarea unui Jaguar XE. Motor 2.0d, 180 de cai, an de fabricație 2018 și multe optiuni.
Ce-i drept ne-au plăcut alegerile lui – un superb Jaguar XE în varianta de echipare Prestige, mașină care personal mi-a plăcut încă de la apariție, în anul 2015 și o consider o alternativa de luat în seama la trio-ul german, BMW, Audi, Mercedes.
O istorie premium
Fabricația mașinii a început la uzina din Solihull, uzina dedicata de către cei de la Jaguar celor de la Land Rover pentru producerea mașinilor din aluminiu.
Ca orice produs premium care se respectă mașina are foarte multe componente din aluminiu. În afară de suspensia față double wishbone și Multilink spate, care utilizează preponderent brațe din aluminiu, întreaga mașina este construita în proporție de 70% aluminiu.
Asta le-a usurat celor de la Jaguar misiunea de obținere a unei distribuții ideale a maselor pe punți de 50:50.
Este primul model pe care s-a montat noua generație de motoare Ingenium.
Unitatea de 2.0 pe benzina folosește tehnologia MultiAir de la Fiat. A ajuns în ,,curtea” celor de la Jaguar Land Rover prin intermediul celor de la Schlaffer Grup care au cumpărat această tehnologie.
Jaguar XE- o mașină captivantă
Mașina second-hand verificata de noi era dotată cu dieselul de 2.0 și 180 cp și pot spune fără rezerve că are cel mai energic comportament din clasa. În trafic, la atingerea pedalei de accelerație reacțiile sunt explozive, asta mulțumită eficientei transmisiei 8HP45 sau 8HP70, transmisie folosită și de concurență pe modele Alfa Romeo Giulia sau BMW seria 3.
Deși are un look sportiv cu o nișă elegantă în același timp, prestații dinamice de top, Jaguar XE nu s-a vândut în cifre foarte mari.
Volume de vanzari modeste
De exemplu în anul 2019 în Germania s-au vândut 719 unități, comparativ cu BMW seria 3, 43.327 de unități.
La volumele astea de vânzări atât de modeste, probabil a contribuit decisiv faptul că modelul nu se produce în varianta combi, cea mai populară caroserie în vest.
Un alt argument decisiv este faptul că deși mașina conceptual este un produs de top, au fost proprietari care s-au confruntat cu multe probleme.
Să enumeram câteva dintre ele:
* Mașina are unele probleme de asamblare a caroseriei. Mai exact lufturile dintre capotă și aripi nu sunt egale la fel și cele dintre capotă, portbagaj și aripi spate.
*Probleme de electronică sunt și ele prezente. Sistemul multimedia refuză să mai funcționeze, iar cutia de viteze, în modul sport, la un condus mai agresiv rămâne blocată.
* La motorul Ingenium pe benzina sondele lambda pică prematur.
* Bolidul mai are probleme și cu senzorii de ABS, fapt care duce la nefuncționarea sistemului, iar tahometrul pur și simplu nu mai înregistrează.
* La acestea se adaugă și uzura prematură a tampoanelor motor la diesel.
* Altă probleme sunt consemnate la turbosuflantă, care poate ceda chiar până în 100.000 de kilometri.
Conditie decentă, dar neconvingătoare pentru achiziție
Mașina verificată de noi avea 148.000 de kilometri parcurși și deja motorul fusese integral înlocuit la 100.000 de kilometri.
Deși mașina funcționa impecabil asta i-a dat de gândit clientului nostru, mai ales că bolidul nu mai e în garanție, daca după încă 60.000 de kilometri…
Cum spuneam mașina second-hand verificată tehnic s-a prezentat bine, chiar dacă avea o trepidație la mersul în gol, cauzată de tampoanele de la motor, trepidație întâlnită cam la toate unitățile pe care le-am verificat până acum.
Alt plus, anvelopele premium în stare foarte bună și interiorul impecabil.
La exterior…. Multe părți revopsite. Și revopsite destul de prost. Probabil, handlerul (aka samsarul) fiindcă a fost evident că a cumpărat-o cu diverse zgârieturi a vopsit-o în vreun garaj.
În concluzie, cu motor schimbat, revopsiri și teama de problemele pe care modelul este predispus să le aibă clientul a hotărât să nu cumpere mașina.
Povestea continuă
Clientul a revenit, între timp, tot la un Mercedes, care s-a vândut și ăla între timp.
Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce urmează!