Verificare auto-Renault Talisman-bună, dar cu un grad de expunere la uzură ridicat

Renault Talisman – bună, dar cu un grad de expunere la uzură ridicat

Cu ceva timp în urmă vă spuneam pe Facebook, mai în glumă mai în serios, că dacă nu verificam toată săptămâna Volvo, cu siguranță verificam BMW și invers.

Și parcă cineva, ne-a ascultat și am primit o cerere pentru o verificare auto second-hand a doua Renault Talisman, în echiparea de top Initiale Paris.

Ușor amuzați, dar și nerăbdători am preluat cererea și ne-am deplasat a doua zi spre cele două „daruri ale Providenței.”

Mașinile se aflau la aproximativ 500 de kilometri distanță – una la Berlin, fabricată în 2016 și cu 46.000 de kilometri parcurși, iar cealaltă lângă Stuttgard, mai noua cu un an, 2017 și cu 78.000 de kilometri.

Dorința pe care o aveam de a vederea această mașină second-hand vine din faptul că este o masina cu care avea de-a face in service destul de rar iar pentru verificari aproape deloc.Este primul model produs de Renault, care după mulți, face concurență reală rivalilor din clasa medie, VW Passat, Ford Mondeo și Mazda 6.

Renault Laguna și Latitude au fost două mașini destul de reușite, dar destul de ,,șterse” în comparație cu limuzinele produse de puternica concurență germană.

Renault revine în cărți cu Talisman

Acum Renault ne propune un design clasic, dar original foarte apropiat ca stil de concurentul direct, VW Passat, dar cu apartenența clară la ADN-ului Renault.

Faptul că împrumuta din sobrietatea limuzinelor germane nu este întâmplător, designerul șef a lui Talisman este Alexis Martot.

Tipul ăsta după ce și-a făcut ,,ucenicia” în ale designului pe la Peugeot și Citroen, a lucrat 11 ani pe la mai multe branduri din ,,curtea” VAG. Mai exact pe la Seat, Audi și Volkswagen.

Evoluția față de Laguna și Latitude este clară.

Francezii vin cu o limuzină mai mare, mai impunătoare și cu un centru de greutate mai jos.

Renault ne oferă nu mai puțin de cinci variante de echipare a acestui model, Life, Zen, Business, Intens și vârful de gamă Inițiale Paris.

Fiind împreună cu Espace cele mai scumpe modele a acelor de la Renault, Talisman are sistemul 4 Control, care permite virarea roților spate 3,5 grade și sistemul Multi Sense care modifică comportamentul mașinii în funcție de una din prestările alese, Sport, Eco, Neutral și Confort.

Motoarele, sunt cele întâlnite pe toată familia Renault, benzinarele de 1.3 Tce, de 1,6 Tce și de 1,8 Tce, în diverse iteratii de putere, de la 150 la 228 cp. Pe motorină avem clasicul 1,5 dci de 110 cp, 1,6 dci în varianta cu turbina cu geometrie variabilă de 130 cp și Twin Turbo de 160cp plus destul de rar intalnitul 2.0 dci de 200cp.

În explorarea versiunilor cu echiparea Initiale Paris

Clientul nostru s-a focusat strict pe Initiale Paris, întrucât este singura pe care întâlnim Lane Assist, Adaptive Cruise Control cu funcția de frânare de urgență și head-up display.

Ambele mașini verificate au fost cam de aceeași condiție, cea de 78.000 de kilometri a fost ceva mai uzată la interior.

Așa cum doar la Volvo am mai observat, materialele folosite sunt de o calitate îndoielnică, ceea ce conduce la o degradare prematură a interiorului.Calitatea fabricatiei ne-a cam dezamagit si ea… Despre sistemul R-Link 2 fara cuvinte! Touchscreen-ul raspunde greu, meniul este non intuitiv, parca as risca sa spun ca este cel mai slab sistem multimedia din industrie.

Ambele mașini aveau semne deranjante de uzură, iar cea cu 78. 000 de kilometri foarte multe zgârieturi si avea deja zone atat in compartimentul motor cat si pe dedesupt unde aparuse rugina.

Interiorul la prima vedere îți oferă imaginea unui salon de lux, la o analiză scurtă se poate vedea clar că asamblarea și materialele sunt din păcate sub nivelul concurenței. De exemplu, plasticul folosit în portbagaj nu este cu nimic mai calitativ decât cel folosit la Dacia.

Salvarea a venit de la grupul motopropulsor

În contrast cu interioarele ambelor mașini, motorul de 1,6 dci cuplat la cutia de viteze EDC cu 7 trepte funcționează impecabil și mișcă caroseria de 1.600 de kilograme cu foarte mare usurinta.

Mașina se simte ușoară și foarte manevrabila grație și sistemului 4 Control.

Un aspect deranjant la cutia EDC este modul brutal în care decuplează treapta întâi de viteză în situația în care pleci de pe loc și imediat ridici piciorul de pe accelerație.

Suspensia este si ea la nivel inalt. Masina efectiv pluteste pe denivelarile scurte.

În concluzie, deși una avea kilometri de doua ori mai mulți la 78.000 kilometri, mașinile erau cam în aceeași condiție, dar totuși acesta începuse să-și arate prematur vârsta.

O decizie grea

Am cumpărat-o pe cea mai veche, dar cu kilometri mai puțini, deși a fost cu 1.500 de euro mai scumpă, fusese ușor lovită în față și avea câteva părți revopsite.

A fost o decizie destul de grea, în care am pus investițiile viitoare pe hârtie.

Ambele mașini deși puțin rulate erau într-o condiție sub medie pentru zona sub 50 respectiv 100.000 de kilometri.

Am ales mașina făcând niște simple calcule, lucru pe care nu îl facem de obicei.

Dupa verificarea asta,  nouă ne-a mai pierit din entuziasmul pentru care îl aveam inițial pentru modelul ăsta.

by Alex Damian