Auto second-hand – VW Golf GTI, inventatorul segmentului Hot Hatch

Verificare auto second-hand – VW Golf GTI, inventatorul segmentului Hot Hatch

Săptămâna trecută am verificat și cumpărat pentru un client un Golf GTI Performance.

N-a fost nimic special în legătură cu această achiziție, că în majoritatea cazurilor mașina este într-o condiție perfectă și totul a decurs de la livrare până la verificare fără absolut nicio problemă.

O istorie măreață

Și totuși, simțit nevoia să scriu câteva rânduri. Este vorba despre un Golf GTI, icon-ul, hot-hatch cult care s-a născut acum 45 de ani, cu 110 CP și ne încântă astăzi, ajuns la a opta generație cu 241 CP.

Fiind inițial un proiect la care inginerul pasionat de curse Alfons Löwenberg și șeful departamentului de presă de atunci, Anton Konrad, au lucrat în secret, primul prototip avea un motor de 1,6 litri cu carburator de 100 CP căruia ulterior i s-a montat un sistem de injecție Bosch cu ajutorul căruia GTI a ajuns la 110 CP, atingând 100 de kilometri în 9 secunde.

În 1976 se lansa lansat primul Hot Hatch

Așadar, în anul 1976, la Frankfurt Motor Show era prezentat publicului Golful GTI MK 1, o mașină în a cărui succes, cei de la VW nu au crezut, dar care avea să ajungă cel mai de succes Hot hatch din piață, de atunci până în ziua de astăzi.

A doua generație a fost lansata în 1994. Deși avea tot 110 CP, a venit cu o îmbunătățire inspirată un șasiu mai lung și mai lat, ceea ce aducea un plus de manevrabilitate și confort.

Primea, de asemenea, un catalizator și opțional un sistem de tracțiune integrală.

Datorită noilor cerințe în materie de siguranță din anii 90, Golful GTI MK 3 lansat în 1991, era mai mare, mai greoi și a pierdut din dinamica primelor două generații, deși a fost echipat cu un motor de 2 litri, dar care produce doar 115cp. Din 1993 a fost disponibila și varianta cu motor 16v care producea 150 CP și VR6 care era echipat cu un motor 2,8 V6 și dotări care erau rezervate pe atunci doar clasei premium, cu geamuri electrice, trapă și tapițerie de piele.

Anul 1998, odată cu împlinirea a 23 de ani de la lansarea primului GTI, cei de la VW lansează cea de-a patra generație de Golf GTi.

De data asta GTI este turbo, cu o motorizare de 1 8 Turbo, 180 CP și este capabil să atingă sută sub 8 secunde.

Golful 5 GTi a fost lansat în noiembrie 2004.

Este mai puternic ca niciodată, are acum un motor de 2,0 supraalimentat care produce 200 CP și poate atinge 100 de kilometri în 7 secunde.

Noutățile sunt notabile și la nivel de transmisie. Opțional se putea opta pentru cutia automata cu dublu ambreiaj DSG, cutie care face GTI un atlet și mai capabil, cu un start care atinge suta, sub 7 sec la .

La sfârșitul anilor 90, începutul anilor 2000 aura de hot hatch suprem al Golf-ului GTI s-a mai diluat.

Contraofensiva nu a întârziat să apară

Italienii, francezii și Japonezii n-au dormit. Așadar, apar niște hot hatch-uri grozave ca Alfa 147 GTA, Honda Civic Type R ep3, Fd2, bijuteria celor de la Renault Motorsport, Renault Megane RS.

În anii care au urmat aceste modele au trimis Golful pe a doua, a treia poziție sau chiar mai jos din punct de vedere a performanțelor dinamice sau a manevrabilității, dar nu și la cifre de vânzări.

VW Golf GTI a rămas de la începuturi și până astăzi regele Hot Hatch urilor în ceea ce privește popularitate și cifre de vânzări.

Povestea continuă. VW Golf GTI, incă imbatabil

În 2009 generația a șasea a golfului GTI vine echipata cu același 2.0 benzina turbo, care produce acum 210 CP.

Îmbunătățirea majoră este în zona aderenței, GTI-ul vine cu diferențialul blocabil XDS.

Golful 7 GTI este lansat în anul 2013, practic, user friendly, dar in acelasi timp brutal, capabil să-ți dezarmeaze facultățile critice

Același motor de 2 litri turbo.

Mașina are acum în varianta de baza 220 CP, varianta Performance 230 CP și TCR care are același motor împins la 290 CP.

Mașina cumpărată de noi așa cum vă spuneam a fost varianta Performance, care are pe lângă cea de baza pe lângă cei 10 CP în plus și diferențialul blocant care face diferența în modul în care mașina pune puterea jos, mai ales în viraje strânse.

 

An de fabricație 2016, doi proprietari persoana fizica, 63.000 kilometri și condiție tehnică și estetică top.

Mașina a fost ținută în garaj, și servisată numai în rețeaua VW .

În concluzie, puține chestii negative de spus…

Multe zgârieturi fine, pe toată suprafața, dar remediabile la polish.

Așa cum de la început proprietarul ne-a arătat dovedind chiar cu fotografii, mașina a suferit un ușor accident în fața. Drept urmare avem bara față și capota revopsite.

Ca investiți viitoare, ar mai fi frânele, iar investiții pe termen scurt nu avem.

Fostul proprietar nu a făcut economii deși știa că va pune mașina la vânzare și a trecut cu ea pe la service-ul Volkswagen, chiar înainte să o cumpărăm noi.

Interiorul, arăta neatins, trecerea timpul nu și-a făcut deloc simțită prezența în cei 5 ani și 63.000 de kilometri, mașina fiind utilizată foarte atent și ținuta în garaj.

Prețul a fost pe măsura calității mașinii second-hand primite.

Despre Golf 8, momentan numai de bine. Voi reveni cu impresii atunci când îl vom cumpăra pe primul.