Verificare Lexus IS250, alternativa la BMW E90

Verificare Lexus IS250, alternativa la BMW E90

Se cam așezase  praful pe blogul ăsta, iar săptămâna trecută am verificat două Lexus IS 250, a două generație, XE20. Asta chiar e un bun motiv pentru a mai scrie câteva cuvinte și pe aici, Lexus fiind un brand premium despre care putem spune că este de nișă atât în România, cât și în restul Europei dacă judecăm după volumele de vânzări.

Lexus, o prezența modestă în Europa

Prin comparație, în 2021, în Europa, Lexus în vândut 72441 de vehicule, în timp ce pe piață din US are un respectabil volum de 304476 de vehicule vândute.

Că să nu detaliez prea mult istoria brandului, cel mai important de știut este un brand tânăr. A luat naștere în anul 1989, datorită ambiției ilustrului președinte Toyota Motor Corporation din acea vreme, Eiji Toyoda care și-a dorit că și Toyota să construiască o mașină premium. Cel puțîn la început, ambiția lui nu a fost să concureze alte mărci premium ci să contruiască cea mai bună mașină premium din piață.

Dacă a și reușit, nu știm. Termenul de ,,bun,, mai ales în lumea mașinilor premium este unul mult prea vag, mai ales că este un brand care a penetrat piață subtil, neavând  strategia  de marketing agresiv pe care bradurile germane o au, cu specificațîi și design care să te facă să exclami, woow.

Ceea ce știm este că Lexus , încă de la începuturi și până astăzi domină autoritar clasamentele în materie de fiabilitate și este în top trei cele mai vândute branduri premium din USA. Practic încă de la intrarea pe piață americană s-au instalat în topul celor mai vândute mașini premium și au rămas acolo până astăzi.

Este cea mai profitabilă divizie a grupului Toyota și unul din cele mai valoroase bunuri de export ale Japoniei.

Deși și-a făcut debutul pe piață americană în anul 1989, Lexus a debutat în Japonia abia în anul 2005, odată cu lansarea modelului RX.

Calitate peste medie și atenție la detalii

Mașinile pe care l-am verificat, Lexus IS 250 an de fabricație 2006, respectiv 2007,fac parte din generația a două de IS, având codul de model XE20. Este o compactă premium care a fost lansată pe piață în anul 2005. Este contruită acceași platforma cu modelul GS, fiind proiectată în jurul filosofiei de design L-finesse, prezența și pe clasele superioare ale brandului.

Atenția la detaliu este evidență, calitatea materialelor folosite, mormăitul subtil al motorului și modul lin în care mașînă asta rulează, o plasează peste concurenta directă, BMW E90 și Mercedes W204. Aici sunt evident subiectiv, fiindcă dacă în topul preferințelor tale primează valențele sportive ale unei mașini, IS250 ul nu este cea mai potrivită alegere. Caracterul unui BMW 325i, echipat cu un motorul in 6 cilindri in linie N52B25, este ceva mai incisiv.  Mașină se mișcă foarte bine, are o dinamică perfectă dar nu este o mașină sport, mai ales 250-ul care are este echipată cu motorul 4GREFS, adică un V6 de 2500cmc și 208cp.

Motoarele care s-au mai montat pe Lexus IS au fost 3000cmc V6, 3500V6 și varianta sportivă IS-F care a primit un V8 benzină, aspirat de 5000cmc care dezvoltă 423cp.

Exclusiv pentru Europa a existat și varianta 220d, echipată cu un motor de 2200cmc care a dezvoltat 170cp până în anul 2010, după care a fost detunat la 150cp,  din motive de norme de poluare și creștere a fiabilitățîi cel mai probabil.

Verificare Lexus IS250, alternativa la BMW E90

Clientul nostru a găsit două oferte interesante pe site-ul mobile.de.

Una, an de fabricație 2006 cu 124000km la prețul de 12950 Euro, varianta de echipare Sport Line.

Cea de-a două este un Luxury Line, are 174000 și costă 8000 de Euro.

Clientul ne-a cerut să le evaluăm și să alegem una. Prima dată a fost verificată cea la 8000 de Euro, fiind prima în drum, la Leipzig. Am găsit aici un IS250 într-o condiție neașteptat de bună pentru prețul cerut. Mașină cu doi proprietari, al doilea dețînând-o din anul 2011.

Un alt mare avantaj atunci când te gândești să achiziționezi un Lexus sunt foștii proprietari. Mașinile astea ajung rar la persoane care nu și le permit, așa cum se întâmplă cu cele germane, care de obicei la a două a treia mâna sunt deja într-o condiție jalnică datorate exploatării și mentenanței improprii. Nu sunt mașini la care aspiră toată lumea,îndeosebi pentru a ieși în evidență iar educatia lor este de obicei peste medie. Proprietarii de Lexus sunt oameni care își permit și își asumă costurile unui autoturism premium.

O mașină second-hand peste așteptări

Lexus-ul nostru are reviziile la zi, făcute doar în rețeaua mărcii. Deși este o limuzina potența, nu are parbrizul sablat excesiv, iar capotă deși  are vopseaua originală nu este ,,ciuruită,, de criblură. Radiatoarele se prezintă impecabil și ele. Într-un cuvânt avem de-a face cu o mașînă condusă blând, neabuzata. Grație reviziilor făcute la timp, motorul este perfect curat în zona superioară, tacheti, axe cu came.

Este un motor cu injecție directă, dar riscul depunerilor excesive de carbon este redus la minim fiindcă nu are EGR. Singurul lucru care îl ,,otrăvește,, este epuratorul de gaze de la care nu vor există depuneri dacă motorul este îngrijit, nu are consum excesiv de ulei iar amestecul și implicit arderile sunt în parametri.

Anvelopele sunt premium, aproape noi. Frânele sunt TRW, cu uzura la jumătate.

15 ani și 174000km dar problemele sunt minimale

Am calculat că ar mai fi de investit în mașină asta circa 600 de euro.

Două butoane din cele patru   pentru comandă geamurilor dreapta față și dreapta spate de pe portiere șoferului nu funcționează. Este o problema sesizată în trecut la multe IS-uri.

Bară spate este zgaraiata destul de rău iar pasajele roților spate au niște îndoituri, ar merită măcar un  retuș profi.

La interior este necesar un detailing professional, iar tapițeria scaunului de la șofer trebuie recondiționată, vopsită eventual.

O revizie la motor și la cutie ar fi și ea binevenită. Schimb de ulei și filtre.

Cam 600 de euro am calculat noi.

La test drive mașină s-a comportat ireproșabil, după 15 ani, mașină asta nu are nici măcar un greiere, nimic.

Motorul până în zona la 4-5000rpm nu se aude iar cutia schimbă lin. O plăcere.

Mai scump nu înseamnă întotdeauna mai bun

Am plecat spre Berlin foarte încântat de această mașină și în același timp nerăbdător să văd cum va fi cealaltă, cu un an mai veche dar cu 5000 de euro mai scumpă.

După două ore și jumatate eram la Berlin.

Primul contact a fost pozitiv, modelul  Sport Line, cu jante în 18inch, tapițeria dintr-un textil bej mai special, dându-i un look aparte, mai dinamic, mai tineresc.

Deși este dotată și această cu minunatul sistem audio Mark Levinson, îi lipsesc scaunele ventilate față și oglinzile nu se rabateaza la mersul înapoi.

Aparent mai arătoasă și judecând după preț ar fi trebuit să fie ca nouă, dar mașînă asta ascundea destul de multe probleme. Având doar 124000km în 16 ani este o mașină care a stat mult și a fost ținută parcata în condiții nu tocmai proprii.

Aparențele înșeală

La ridicarea capotei primul lucru care mi-a sărit în ochi au fost excrementele de răzătoare, însemnate cantitativ. Fiind probabil parcată pe pământ, brațele suspensiei și eșapamentul sunt foarte ruginite, toate arătând jalnic.

Bară față este crăpată, iar spre deosebire de cealaltă unde erau impecabile, aici parbrizul este foarte sablat iar capotă este plină de ciobituri de criblură.

Așa cum ne așteptăm motorul sună și aici foarte bine, dar după conectarea testerului am abservat că funcționarea catalizatoarelor este aproape de zero.

Initiam am crezut că este rece, am accelerat-o, am condus-o, nimic. Catalizatoarele erau compromise. N-aș putea spune de ce. Ar fi putut merge mult timp cu probleme de injecție sau aprindere care au generat missfire, dar în ECU nu avea niciun missfire înregistrat.

Și aici, două butoane de pe portiera șoferului nu sunt funcționale.

Per total o mașînă cu un preț foarte ridicat, dar într-o condiție foarte joasă.

Inediat după vizionarea celei de-a două mașini am trimis mail vânzătorului de la Leipzig să ne trimită factura.

By Alex Damian