Pasiunea pentru Smart ForTwo și alegerea masinii second-hand
Acum ceva timp postam din Hamburg, dimineața devreme, câteva fotografii cu un Smart ForTwo. Ca și în cazul altor modele, clientul a ținut să fie neapărat acela, pentru că era un Smart ForTwo special.
Cum mașina second-hand s-a cumpărat și a fost trimisă pe străzile din România, iar noul proprietar este încântat de achiziția făcută, mi-am spus că e momentul să vă povestesc câte ceva despre el. Că doar e un Smart ForTwo Brabus, deci o mașină second-hand specială, nu?
O istorisire despre Smart ForTwo
Ideea producerii și proiectul acestui microcar a aparținut lui Nicolas Hayek, un tip care era CEO-ul la Swatch la vremea aceea și în ciuda credinței generale el nu a fost inițial dezvoltat cu Mercedes ci cu Volkswagen.
În urma unor neînțelegeri avute cu cei de la Volkswagen, Hayek a continuat proiectul cu Mercedes.
Deși inițial conceptul a fost a unui microcar electric, cei de la Mercedes au ales să folosească un motor convențional cu ardere internă, lucru care a determinat retragerea lui Hayek și Swatch din proiect.
De atunci și până astăzi compania și proiectul Smart aparține integral celor de la Daimler AG. Deci este un produs Mercedes.
Prima generație de Smart ForTwo a fost lansata în anul 1998 și s-a produs până în 2007. A fost echipată cu un motor Otto în trei cilindri turbo de 599 de cmc în trei variante de putere, 45, 51 respectiv 61 de CP și un diesel de 799 de cmc și 41 de CP cuplate la o cutie robotizata 5+1 trepte.
În 2003 își face apariția și varianta Brabus, cu o motorizare de 698 de cmc care dezvolta o putere de 75 de CP.
A doua generație, din care face parte și cel verificat de noi, s-a produs între anii 2007-2014.
Pe lângă elementele de siguranță, cea mai mare evoluție o constituție din punctul meu de vedere motorul. Am verificat deja multe Smart second-hand din generația a doua a căror motoare funcționau impecabil, deși erau trecute bine de prima sută de mii de kilometri.
A doua generație
Motoarele primei generații nu treceau de 100 de mii fără a necesitatea unele reparații capitale. Turbosuflanta ceda, iar consumul de ulei devenea de-a dreptul deranjant sau pur si simplu raman fara compresie.
A doua generație a primit un motor mult mai potent, cu o capacitate de 999 de cmc, de origine Mitsubishi 3B2. Și acesta a fost oferit tot în trei variante de putere. Una aspirata de 71 CP și alte două turbo de 84 și respectiv 102 CP, cel de pe Brabus.
Un Brabus mic,frumos si puternic!
Mașina second-hand verificată de noi face parte din cea de-a doua generație, produsă din 2007 pana in 2014.
Smartul Brabus care a plecat în România este produs în 2010 și are 102 CP, servodirecție, evacuarea dublă pe centru și o suspensie sport foarte rigidă.
Mai vine la pachet cu un kit de bare cool față spate, jante spate în 17 inchi și față în 16 inchi.
La 71.000 de kilometri parcurși mașina noastră s-a prezentată excepțional. Nu prezenta niciuna din problemele pe care le întâlnim în mod frecvent la mașina asta second-hand.
Așadar, fără rugina pe dedesubt, pe tobe, pe șasiu, fără amortizoare scurse și rulmenți care huruie… Absolut nimic din toate astea. Mașina rula impecabil, fără urme de coroziune și era o plăcere să o conduci.
Ei și cum plăcerea costă, pe noul proprietar îl va costa în jur de 9-10 litri de benzină la sută consum în oraș, față de 6,4 litri pe care ni-i dă fabricantul.
O mașină fără scurgeri și cu articulațiile impecabile.
Singurele probleme au fost anvelopele foarte vechi, care probabil erau din prima echipare, câteva zgârieturi pe jante și pe bara față, iar capota revopsită la o calitate modestă.
În concluzie, o mașină second-hand de calitate care ne-a plăcut și a luat drumul României!
Pentru suport in achizitia unei masini second hand din Germania, Olanda, Belgia sau oricare alta tara a Uniunii Europene va asteptam aici.
by Alex Damian