GPL-ul, un combustibil „verde”, dar neglijat
GPL-ul, un combustibil „verde”, dar neglijat
Într-un alt articol recent încercam să „disecăm” noua tendință în materie de motorizare auto și vă prezentam argumentele mele cu privire la mașinile electrice.
Deși multă lume se arată entuziasmată de Green Deal european și că politica verde a UE ne va scăpa de problemele cu poluarea, înclin să cred că suntem în faza unui optimism naiv și că ar trebui să explorăm și să exploatăm și alte soluții de motorizare prietenoase cu mediul și verificate în timp.
Acum vreau să vă vorbesc puțin despre un combustibil considerat ,,verde”. Este vorba despre banalul GPL sau gazul petrolier lichefiat, care devine din ce în ce mai popular în Romania, montat aftermarket și chiar și ca OE. Deși foarte multe companii auto încă îl ocolesc, producătorul nostru național, Dacia, vinde Sandero și Logan în echiparea de top, Comfort, cu motorul Eco-G 100, care este un motor Bi-Fuel – benzină + GPL.
În materie de comerț second-hand, vânzarea mașinilor Bi-Fuel este aproape de zero. Cred că aș putea număra pe degete cererile de mașini echipate cu GPL pe care le-am avut.
De ce ?
Un trecut patentat și controversat
Deși comercializarea GPL a început prin 1912 și se folosește în industria auto de prin anii 70, în Olanda, în Italia și în Turcia, GPL-ul încă creează mari controverse.
Pe Facebook și pe toate forumurile auto poți vedea polemici legate de folosirea acestui combustibil: strică motorul, nu strica motorul, economia este de circa 40%, ceilalți contraargumentează că este un mit, deoarece consumul este mai mare, apar defecțiuni și nu e de fapt nicio economie. Discuțiile astea pro vs contra GPL continuă la nesfârșit, de cel puțin 25 de ani de când sunt conectat la internet și vor continua.
Deși ăsta poate fi un argument, care întărește teza că GPL-ul este sustenabil și prietenos cu mediul atât timp cât este dorit de consumatori, iar emisiile de CO2 sunt mici, personal nu voi intra în această polemică.
Eu vreau să vă prezint câteva argumente care mă îndreptățesc să optez pentru o mașină echipată cu GPL.
Sunt pro, pentru că am studiat puțin datele problemei și am avut mașini care au parcurs sute de mii de kilometri cu GPL și merg fără să facă vreo problemă.
Pe lângă economia evidentă pe care o faci, GPL-ul este un combustibil care arde complet, fără să producă fum și particule.
Emisiile de CO2 sunt cu 15% mai mici în comparație cu benzina în timp ce cele de CO sunt cu 30% mai mici.
Prietenos cu mediul, dar neglijat mereu
Pentru că ar fi afectat vânzările de motorină și de benzină într-un moment când acestea erau pe val, gazul a fost ținut într-un con de umbră, ceea ce a condus și astăzi la o neglijare a lui , deoarece este luat la pachet cu combustibilii neprietenoși cu mediul.
GPL-ul provine în proporție de 60% din procesul extragerii gazelor din pământ și 40% din procesul de rafinare a petrolului.
Este al treilea cel mai popular combustibil din lume, dar în total mașinile care funcționează cu GPL însumează aproximativ 16 milioane dintr-un total de 600 de milioane de autoturisme care circula în întreaga lume. Deci mai puțin de 3%.
GPL-ul, obstrucționat politic în UE
Cele mai multe mașini Bi-Fuel le au Turcii, apoi Coreea de Sud, Polonia, Italia și Australia. Deci după cum bine putem vedea, țări care nu sunt tocmai sărace.
Deși vă spuneam la început că în România popularitatea GPL-ului este într-o ușoară creștere, în restul Europei este în plin declin și asta din motive de taxare.
Chiar și în Polonia, țara care este una din cele mai vechi și de succes piețe ale LPG-ului din Europa, consumul a scăzut cu circa 3% în ultimii ani.
Personal cred că în următorii ani utilizarea lui în domeniul auto va scădea dramatic, până la zero întrucât nu-și va mai avea locul pe platformele moderne, hybrid și nici pe motoarele moderne pe benzina care oricum au un consum mic de carburant, dar sunt și foarte complicate făcând imposibilă și total nefiabilă implementarea instalației de GPL.
Gazul , o problemă doar pentru unele motoare
Referitor la fiabilitatea utilizării gazului voi ,,ataca”, cea mai mare și mai răspândită gogoriță.
Gazul strică motorul din cauza arderii uscate. În primul rând, nu există ardere umedă!
GPL-ul arde complet față de benzina și mai aduce încă un beneficiu față de aceasta, nu detonează! Problemele sunt două:
1. Este vorba de valoarea calorică mai mare, 46,1MJ/kg, față de 43,5MJ/kg în cazul benzinei. Deci arde la o temperatură mai înaltă.
2. Ajunge în camera de ardere în stare gazoasă. În situațiile în care motorul pe benzina este utilizat la sarcini înalte, în regim ,,open loop” atunci când amestecul nu mai este controlat de sondele lambda, amestecul devine unul foarte bogat, pentru afurniza maximul de putere, dar și pentru a răci camera de ardere. Este așa numita ,,răcire internă” a motorului.
În cazul GPL ului, avem o ardere generatoare de temperaturi înalte și nu avem răcirea interna întrucât gazul, e gaz…Ajunge în formă gazoasă în camera de ardere.
Din această cauză la unele motoare apare decălirea supapelor și a scaunelor supapelor care se vor ,,îngropa” și a căror joc termic sau ,,joc supape” cum este cunoscut se va deregla.
Fără acest joc adecvat motorul va merge ușor neregulat, din cauza unei ușoare decalări a timpilor. Mersul neregulat se va accentua o dată cu această uzură, iar când jocul va fi zero, supapele vor rămâne deschise și vor apărea și pierderile de compresie, iar motorul nu va mai porni.
Rezistență termică a supapelor și tipul tachetilor
De aici și diferențele de fiabilitate a diverselor tipuri de motoare față de altele, în funcționarea pe GPL.
Cele care au un tratament al supapelor și ale scaunelor făcut să reziste unor temperaturi mai înalte vor fi chiar avantajate de funcționarea pe GPL întrucât nu exista depuneri de carbon și nu apare diluția uleiului, deci lubrifierea va fi mai bună.
Alte motoare care rezista mult mai bine sunt cele cu tacheți hidraulici sau și mai eficienți în cazul funcționării pe gaz sunt cei reglabili, cum sunt în cazul motoarelor K7M de pe Dacia Logan, de exemplu, unde avem culbutori din care se poate regla jocul termic.
Cheia succesului, o instalație corect calibrată
O altă problemă care merită discutată este locul în care instalația este montata și servisata. Indiferent că sunt montatori de la BRC, Tomasetto, Prins sau Landi Renzo foarte mulți sunt „zugravi calificați” la locul de muncă. Citesc destul de des despre instalații montate care sunt calibrate pe loc și nu dinamic, în mers, așa cum obligatoriu trebuie făcut. Deci recomand un research pe net pentru a vedea cât de pricepuți sunt unii.
În Germania, mașinile Bi-Fuel, cam 1% din întregul parc auto, folosesc în general instalații Prins, cea mai performantă instalație din piață și sunt în general instalate cu simt de răspundere.
De aici și incidenta scăzută a problemelor la motor.
Deci dacă vreți o mașină pe gaz, o putem cumpăra cu toată încrederea de aici.
by Alex Damian